Tek.no

Nyhet

Dropper talemeldinger

Marius S Eltervåg
3 Feb 2006 16:56

En tjeneste som har blitt stadig mer utbredt det siste året er talemeldinger, også kjent som Push-to-Talk. Denne funksjonen styres ved å trykke inn en knapp på telefonen din og snakke inn en talemelding, som du deretter sender til en mottaker over GPRS-nettet.

Det ser imidlertid ut som vi kan se langt etter talemeldinger her til lands. Verken Telenor eller NetCom har planer om å legge inn støtte for teknologien i nettverkene sine. Det er rett og slett for kostbart.

Norge er for lite
- Norge er et for lite land, med kun 4,5 millioner mobilabonnenter. I tillegg er det bare en liten andel av disse som har interesse av å ta i bruk talemeldinger. Det vil dermed ikke lønne seg å investere i det nødvendige utstyret som trengs for å støtte teknologien, har tidligere markedssjef for mobilt bredbånd hos NetCom, Trond Lund, fortalt til Amobil.no.

- Dersom det hadde vært flere potensielle brukere hadde saken vært en helt annen. Derfor ser du at Vodafone, T-Mobile og andre store leverandører bygger ut teknologien i folkerike land, mens mindre operatører holder seg unna, fortsetter Lund. - Å bygge ut en tjeneste som kun brukes av en brøkdel av abonnentene lønner seg ikke før man har vesentlig flere abonnenter enn det finnes her i Norge, tilføyer han.

NetComs kommunikasjonssjef, Guri Wormdahl, kan bekrefte at selskapet ikke har noen planer om å bygge ut støtte for teknologien. - Slik situasjonen er i dag har vi ikke inntrykk av at det er et behov for talemeldinger i Norge, det er ihvertfall ingen synlig interesse, sier hun til Amobil.no.

Utelukker ikke talemeldinger i fremtiden
Wormdahl utelukker imidlertid ikke at NetCom kommer til å åpne for talemeldinger i fremtiden. - Hvis det viser seg at interessen er større enn vi trodde, vil vi selvfølgelig vurdere saken på nytt, sier hun.

Heller ikke Telenor har planer om å bygge ut støtte for talemeldinger. - Det virker ikke som om det er særlig stor interesse for denne teknologien her i landet. Vi har fulgt med på utviklingen siden begynnelsen, og tjenesten har ikke slått spesielt bra an utenfor Amerika, sier informasjonssjef Arild Johannesen til Amobil.no.

- Vi vil selvsagt følge med på hva som skjer med teknologien videre, og kan ikke utelukke at vi vil lansere talemeldinger i fremtiden, men per i dag har vi ingen planer om dette, avslutter han.

Det ser altså ut til at vi må holde oss til vanlige samtaler og tekstmeldinger fremover - eller investere i en walkie-talkie.

(Kilder:Telenor, NetCom)

Les også
Mobil-TV pop i Korea
Les også
EU vil ikke ha GPS
Les også
Skal ta 3G inn i huset
annonse

Les også