Tek.no

Nyhet

MS får foten innenfor Blu-ray

3 Sept 2004 12:00


Panasonics prototype BD-ROM-disk

Blu-ray Disc Read Only Memory, eller BD-ROM, er systemet som mange tipper vil ta over etter DVD-ROM-diskene som brukes til å distribuere film og programvare i dag. BD-ROM kan holde inntil omkring 50 GB med data (dual layer), i motsetning til DVD-platens knappe 8,5 GB - og blir således et bedre medium når HD-TV kommer for fullt om noen år.

- Vi har bundet oss til å legge til avanserte kodeker for å berike Blu-ray Disk-formatet, og vi ønsker å gi innholdsleverandørene et bredt valg av komprimeringsteknologier for å passe med valgene deres, sier Blu-Ray-gruppens talskvinne Maureen Weber, som egentlig kommer fra HPs optiske lagringsgruppe.

Når Blu-Ray-gruppen nå velger både Microsofts lukkede VC-1-kodek og den åpne standarden MPEG-4 AVC High Profile, viser det hvor nervøse de er for å binde seg til Microsofts proprietære formater - en nervøsitet som strekker seg langt inn i Hollywood. Samtidig sikrer de seg mot å velge "feil" format ettersom de i realiteten satser på to hester samtidig.

VC-1-kodeken har blitt en slags uoffisiell standard i mange HDTV-miljøer, som kan ha tvunget Blue-ray-gruppen til å ta den opp for å være kompatibel med HDTV når dette kommer for fullt. VC-1 er også standarden i Blu-ray-konkurrenten HD-DVD.

Nettsteder over hele verden har rapportert at BD-ROM bare vil støtte Microsoft sin VC-1-kodek når det kommer på markedet i løpet av 2005, men dette stemmer altså ikke. I tillegg til de to nye, "avanserte" kodekene, vil BD-ROM også støtte MPEG-2 - som er standarden for digital video i alt fra Hollywood-filmer til Dagsrevyen.

(Kilder: Blu-ray.com, Slahsdot)

Les også
Hollywood støtter HD DVD
Les også
Full fart for Blu-ray i 2005
Les også
Musikk og video på iPod-størrelse
Les også
Nanoteknologi gir 100 TB per plate
Les også
BD-ROM Blu-ray for PC-en i 2005
Les også
HDTV
Les også
Tror på tredobling av media-pc-er
Les også
AOpen med mediaspiller til TVen
annonse

Les også