Iphone åpen for programmer

Nå er Iphone helt åpen for fullblods programmer. Apple har nemlig lansert et utviklingsverktøy (SDK) som lar alle programutviklere bryne seg på både Iphone og Ipod Touch.

Det viser seg også at Apple for kort tid siden har gjort utviklingsverktøyet tilgjengelig for et fåtall programutviklere. Dermed har det allerede blitt lansert spill fra Electronic Arts og lynmeldingsprogrammet AIM fra AOL. Utviklingsverktøyet er foreløpig i betaversjon, og en fullversjon vil dukke opp i juni.

Program som utvikles til Iphone og Ipod Touch vil bli mulig å kjøpe ved hjelp av Itunes som er forhåndsinstallert på begge enhetene. Utviklingsverktøyet i seg selv er gratis, mens det koster 99 dollar i året å ha en applikasjon publisert i Itunes.

Tidligere har Apple vært skeptisk til å lansere et utviklingsverktøy til Iphone for tidlig, fordi det utgjør en sikkerhetsrisiko. Det er ikke før nå det har vært offisielt mulig å installere programmer på Iphone.

Samarbeid med Microsoft

I tillegg annonserte Apple at Iphone vil få endel etterlengtede funksjoner gjennom et samarbeid med Microsoft, som for eksempel å lese Word-, Excel- og Powerpoint-dokumenter. I tillegg vil det bli mulig å synkronisere telefonen ved hjelp av Exchange og Activesync. En ny programvareversjon som blir lansert i juni vil sørge for disse nye mulighetene.

Den Safari-baserte nettleseren har ikke fått støtte for Flash, noe som også har vært etterlengtet.

Åpner for IP-telefoni

Apple lar deg ikke ringe med IP-telefoni over mobilnettet, på grunn av avtalene produsenten har med operatørene. Iphone er imidlertid helt åpen for ringing over Wi-Fi, og du kan regne med at det dukker opp programmer som lar deg gjøre nettopp det.

Med den hypen som har vært over Iphone må du også regne med at det dukker opp et vell av programmer, og utviklingen skyter kanskje ekstra fart i juni da fullversjonen av utviklingsverktøyet dukker opp.

(Kilder: Gizmodo, Engadget, Mobil.se)

Les også
Nokia utvider innholdet i mobilene
Les også
Tjener fett på Iphone-programmer
Les også
Nå får Iphone Flash
Les også
Nytt Iphone-land 4. april?
Les også
Apple stenger iPhone - igjen
Les også
Apple dreper opplåste iPhones
Les også
iPhone-låsen er knekket
annonse