Til hovedinnhold

Slik blir fremtidsmobilen

Kan du huske da det råeste en mobiltelefon kunne være utstyt med var mp3-spiller og minnekortplass? Eller husker du kanskje hvor imponert du ble første gangen du hørte en Samsung-mobil med polyfoniske ringeroner?

Det kan kanskje virke litt komisk med tanke på at selv de tristeste mobilene i dag har slike funksjoner, mens de råeste byr på GPS, trykkfølsom skjerm, super-3G og annet teknologisnadder.

Ser vi litt frem i tid, så er trolig mange av dagens absolutt heftigste fuksjoner og teknologier sannsynligvis helt standard.

Men hva venter oss av nye teknologi de kommende årene? Fremtidsmobilen blir tynn og liten. Du trenger ikke å lade den mer enn noen få ganger i året. Internett på mobilen blir lynraskt, og alle vil ha glemt begrepet "mp3-spiller". Vi har sett nærmere på fremtidsmobilen.

I fremtiden kan du føle tastene på skjermen. (Foto: Istockphoto/Kledge) VG:3717585

Du kan føle skjermen

Forventet å dukke opp: 2008-2009.

Mobiltastene vil nok bestå i overskuelig fremtid, men snart får vi telefoner som kun har trykkfølsomme skjermer. Dette er forsåvidt ikke noen nyhet i seg selv, i og med at vi har hatt dette en god stund. Det nye er at du på disse telefonene vil kunne "føle" at det er taster du trykker på til tross for at du bare trykker på en skjerm.

Teknologien bak kalles "tactile feedback". Du kan se for deg at skjermen gir etter når du trykker på den, akkurat som tastene på mobilen din gjør. Du vil altså kunne trykke skjermen fysisk inn, og det vil være en motstand som gjør at skjermen vil bevege seg tilbake igjen når du slipper opp fingeren.

Foruten at det føles mer naturlig å bruke enn bare å peke på en skjerm, så vil det også gjøre det enklere å skrive meldinger. Du slipper nemlig å løfte fingeren vekk fra skjermen hver gang du trykker på en "tast".

En forsmak på slik teknologi får du på LGs mobiltelefon KU990 Viewty

. Her slipper du å fjerne fingeren fra skjermen hver gang du trykker på en tast, noe som gjør meldingsskriving til en sann fryd sammenlignet med alt annet av telefoner med trykkskjermer på markedet. Teknologien må likevel utvikles en del før du faktisk kan lures til å tro at du trykker på en vanlig tast.

Nokia skal lansere flere telefoner med den nye teknologien, og de første vil trolig komme i salg før mot slutten av 2008. Det er forventet at resten av mobilprodusentene også vil komme med denne teknologien.

Les mer om tactile feedback »

Denne prosjektøren kan bygges inn i mobilen din. (Foto: 3M)

Mobilen får prosjektør

Forventet å dukke opp: 2009

Det høres kanskje litt unyttig ut, men i nær fremtid vil det dukke opp telefoner som har innebygget prosjektør.

Du kan ikke lage en knøttliten mobil uten å krympe skjermen. En prosjektør kan løse dette.

Bruksområdene er mange. Du kan for eksempel holde lysbildepresentasjoner du har laget med Powerpoint på mobilen eller på PC-en uten å koble deg til en prosjektor. Siden denne er innebygget i mobilen er det enkelt og greit bare å finne en egnet vegg å projisere bildet på.

Mange mobilelefoner kan i dag vise film. Men se for det at du kan blåse filmen opp på veggen i stedet for å se på den knøttlille skjermen. Da blir det med en gang litt mer interessant å kikke på Die Hard-kvadrilogien med mobilen.

Spill, nettsurfing og annet vil også bli en helt annen opplevelse med denne teknologien i mobilen din.

Les mer om denne teknologien »

En prototype på et batteri du bare trenger å lade noen få ganger i året. (Foto: Angstrom)

Du lader mobilen noen få ganger i året

Forventet å dukke opp: 2010-2012

Fremtidens mobil får ekstremt mye bedre batteri enn det som er tilgjengelig i dag. Allerede nå snakkes det om teknologi som kan gi dagens batterier ti ganger lengre levetid, noe som vil sørge for at du kan snakke 50 timer, og ikke bare 5 timer på én lading.

Les mer om batterier med enorm levetid »

En av teknologiene som trolig vil pensjonere dagens batterier er brenselceller

Brenselceller kan ikke lades, men må fylles opp med drivstoff, nesten som bilen din. For eksempel kan slike batterier gå på sprit, og vare i månedsvis før du trenger påfyll.

Les mer om brenselceller »

Denne mobilen ligger krysser nesten grensen mellom mobil og PC. HTC X7500 kan for eksempel kobles til en PC-skjerm. (Foto: Einar Eriksen)

Mobilen blir en PC

Forventet å dukke opp: Ukjent/finnes allerede

De mest avanserte mobiltelefonene du får kjøpt i dag begynner å nærme seg samme nivå som enkle PC-er. Dagens mest avanserte mobiltelefoner har like mye prosessorkraft som datamaskiner fra 90-tallet

Du kan allederede nå surfe på internett, laste ned musikk, spille dataspill og annet. Det er likevel et stykke igjen til du kan bytte ut PC-en din hjemme.

Dette blir kanskje ikke så aktuelt i fremtiden heller, da du gjerne er avhengig av en kraftig prosessor for å utføre en del oppgaver, som bilderedigering og å spille heftige spill.

Likevel vil mobiltelefonene brukes mer og mer til det vi bruker PC-ene våre i dag, ettersom telefonene blir utstyrt med kraftigere maskinvare, større skjermer og kan kjøre avanserte programmer.

Det er for eksempel langt fra usannsynlig at e-post og lynmeldinger primært vil brukes via mobiltelefonen om noen få år.

Mobiltelefoner vil også etterhvert bli såpass kraftige at vi kan koble til skjerm, tastatur og mus. På denne måten kan mobilen på sett og vis erstatte en PC, men den vil selvsagt aldri bli like kraftig.

Å koble til skjerm, tastatur og mus er faktisk mulig på noen få telefoner i dag, blant annet HTC X7500.

Mobilen kommer ikke til å være en frittstående dings, men en del av et helt nettverk. (Foto: Istockphoto/Manik Ratan) VG:2745848

Mobilen smelter sammen med nettet

Forventet å dukke opp: Uvisst

I datamaskinverdenen har det lenge eksistert et mantra som sier at det er nettverket som er datamaskinen. Det samme vil vi trolig kunne si om mobiltelefonen om noen år.

Vi krever at mobiltelefonene skal bli kraftigere, samtidig som vi ønsker at de er så små som mulig. Dette er imidlertid et problem i seg selv, siden mer regnekraft krever mer plass, samtidig som det er strømkrevende og utvikler mye varme.

Problemet vil bli løst ved å overføre oppgaver som krever mye regnekraft til egne tjenere i mobilnettet. Siden vi får lynrask internettilkobling på mobilen i fremtiden vil det ikke være noe problem å få oppgaver utført av egne datamaskiner hos operatøren din eller andre steder.

Se for eksempel for deg at du har tatt opp en film i HD-oppløsning med mobilen din, og skal redigere denne. Dette er en oppgave som krever masse strøm og prosessorkraft, slik at det er svært upraktisk å gjøre dette på mobilen. I stedet sender du filmen og oppgavene som skal utføres til tjeneren i nettverket, som tygger gjennom oppgavene på få sekunder, og så sender resultatet tilbake til mobilen.

På denne måten kan vi spare strøm, utvikle minimalt med varme og fortsatt ha telefoner som er små. Man kan på mange måter si at du får en mobiltelefon med enorm prosessorkraft.

Les mer om distribuerte datanett »

Internett på mobilen blir lynraskt. (Foto: Istockphoto/Christos Georghiou/Lindsay King) VG:3836732/4342149)

100 Mbps på mobilen

Forventet å dukke opp: 2012-2014

Internett på mobilen er en forholdsvis treg affære i dag. Enten du surfer rett på mobilen eller kobler mobilen til PC-en for å surfe, er det de fleste steder ikke mulig å få mer enn omtrent 0,3 Mbps nedlastingshastighet. Til sammenligning er nedlastingshastigheten på en vanlig bredbåndslinje rundt 3 Mbps - ti ganger raskere.

Den siste tiden har mobiloperatørene kommet med noe som kalles HSDPA, populært kalt super-3G eller turbo-3G. Det gjør at du kan oppnå hastigheter på inntil 3,6 Mbps, men vanligvis ikke mer enn 2 Mbps i praksis.

Super-3G er stort sett bare vanlig i storbyer, men vil bygges ut i store deler av landet i år.

Men super-3G blekner fullstendig sammenlignet med fremtidens mobile bredbånd. I dag prøves teknologier kalt 4G ut. Disse skal gi deg hastigheter på svimlende 100 Mbps på mobilen. Det er ekstremt mye raskere internettilkobling enn selv de raskeste hjemmebredbåndsløsningene i dag.

Nøyaktig hvilken teknologi som skal tas i bruk, og når det kommer, er foreløpig ikke avgjort, men at hastigheten blir enormt høy er det ingen tvil om.

Før vi kommer så langt vil super-3G-nettene vi har i dag bli oppgradert. Først til 7,2 Mbps, deretter til 14,4 Mbps eller mer.

Les mer om fremtidens mobilnett »

Mp3-spilleren vil lide samme skjebne som Walkman-spilleren. (Foto: Sony/Apple)

Mobilen dreper mp3-spilleren

Forventet å dukke opp: Fra 2010

Underholdning blir viktig også på fremtidens mobil. I dag begrenser det seg stort sett til musikk og radio på mobiltelefonen. Disse to funksjonene blir viktige i fremtiden også. Telefonene vil imidlertid kunne lagre enormt mye mer musikk enn i dag, og radiosendingene bli digitale.

En mobiltelefon med mye innebygget minne stiller i dag med 8 GB. I fremtiden vil du få telefoner med flere hundre GB innebygget, slik at du i praksis kan lagre hele musikksamlingen din på mobilen.

Alternativt kan man se for seg at musikken ikke lagres på mobilen i det hele tatt, men at musikksamlingen din ligger på en tjener på internett. På denne måten har du tilgang til den overalt, både fra mobilen og fra PC-en.

Når mobilene våre blir underholdningssentraler, vil mp3-spilleren slik vi kjenner den i dag dø ut. Ingen vil være interessert i å bære på en stor og klumpete Ipod i tillegg til en mobiltelefon - spesielt ikke når det på ingen måte er nødvendig.

Les mer om fremtidens musikkmobiler »

Mobilen blir TV i fremtiden. Denne teknologien er allerede tilgjengelig. (Foto: Marius Valle)

Mobilen blir det nye TV-et

Forventet å dukke opp: Finnes allerede

Du har kanskje testet mobil-TV på 3G-mobilen din. Og kanskje har du gremmet deg over den håpløse bildekvaliteten. Dette blir etterhvert bare et vondt minne fra fortiden.

Vi vil nemlig få ekte TV-mottak på mobiltelefonen. Telefonene vil rett og slett være små TV-mottakere, slik at du kan se nyhetene eller fotballkampen på mobilen samtidig som det går på TV. TV-mottak på mobilen sørger for at du får krystallklart bilde, slik at du faktisk kan se hvor på banen fotballen er.

Denne teknologien er allerede vanlig i Korea og Japan, og har så smått begynt å komme til Europa. Italia er et av landene der ekte mobil-TV begynner å bli stort.

Når vi får se teknologien her hjemme er fortsatt er helt åpent spørsmål.

Les mer om mobil-TV »

Fremtidsmobilen vil også brukes til å se filmer med. Disse vil lastes ned direkte fra internett.

Vil du vite mer om fremtiden?

Vi har dristet oss til å spå hva som kommer til å skje i løpet av 2008. Du får blant annet se mobilen med et skikkelig bra kamera, og mobilen med 32 GB minne allerede i år.

Les spådommene »

annonse