Tek.no

Nyhet

LG verdens første 8K-OLED-TV har fått pris

Koster nesten 400.000 kroner.

LG
4 Sept 2019 08:05

Over 90 prosent av alle TV-er som selges i Norge i dag har 4K-oppløsning, men noen TV-produsenter ser allerede på neste steg videre.

LG har nemlig dratt sløret av verdens første 8K-OLED-TV, på intet mindre enn 88 tommer. Nøyaktig hvor du vil finne 8K-innhold å se på er ikke godt å si, men LG bedyrer at oppskalering av «vanlig» innhold til 8K-oppløsning vil bli gjort av deres nyeste og beste programvare.

Navnet på det nye beistet er LG 88Z9. I tillegg slipper de en annen 8K-modell i form av LG 75SM99, som benytter seg av LCD-teknologi i stedet for OLED.

Ikke helt ulikt Samsungs 8K-TV vi testet i fjor.

Ekstremoppløsning

LG-TV-enes 8K-panel kan skryte av en oppløsning på hele 7680 x 4320 piksler (16 ganger så mange piksler som en full-HD-TV), og har støtte for HDMI 2.1, AirPlay 2 og HomeKit, samt taleassistentene Alexa og Google Assistant.

I pressemeldingen sin forklarer LG i dybden hvordan deres 8K-TV-er, i motsetning til andre TV-er med tilsvarende spesifikasjoner, faktisk klarer å vise 8K-materiale. For det handler ikke bare om å ha et panel med mange piksler, men at hver individuelle piksel faktisk klarer å skille seg fra nabopikslene til å vise såpass høyoppløste bilder.

Dette blir målt i henhold til en CM-verdi (konstrastmodulering), hvor hver piksel må overgå en grenseverdi på 25 prosent for bilder og 50 prosent for tekst. LG skryter av at deres paneler overgår 90 prosent. Dermed skal du kunne være trygg på at om du faktisk finner noe 8K-materiale å sende til TV-en, vil den vise innholdet på beste mulig måte. Så gjenstår det bare å finne innhold med så god oppløsning, da.

Prislapp: Nesten 400 000 kroner

LG har ingen planer om å gjøre 88Z9 til den nye folke-TV-en. For selv om de nå har bevist at de kan lage en enorm 8K-TV, er det neppe noe de har kapasitet til å gjøre i stor skala. Noe som også reflekteres i prisen.

Prisen er satt til 42 000 dollar – 378 000 kroner – og slippes denne måneden i Australia, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA. Flere markeder, inkludert Norge, vil få tilgang til TV-en etter det.

Vi ville heller hatt denne:
Sjekk ut LGs rulle-TV i aksjon »

annonse

Les også