Samsung: Nytt vidundermateriale kan gi enda mer bøyelige dingser
– Et betydelig gjennombrudd i arbeidet med å få superstoffet grafén på markedet.
Superstoffet grafén regnes av mange som det viktigste gjennombruddet innenfor høyteknologi, og materialet omtales hyppig som arvtageren til silisium. Resultatene har dog latt vente på seg, og vi er nok ikke de eneste som har begynt å ta grafén-nyheter med et par klyper salt.
Vi har kanskje vært litt i overkant utålmodige, vante som vi er med at det ikke tar mer enn et par måneder før gjennombrudd i høyteknologi begynner å bære frukter, men ventetiden ser nå ut til å nærme seg slutten. Nå skryter nemlig Samsung ubeskjedent av at de er mye nærmere å få superstoffet ut i butikkhyllene.
Ny metode kan gi bøyelige dingser
– Grafén kan potensielt bane vei for en helt ny æra av nestegenerasjons elektroniske enheter, inkludert fleksible skjermer og teknologi man bærer på kroppen. Vi har oppdaget en banebrytende ny produksjonsmetode for dette stoffet, som vil sette fart på arbeidet med å kommersialisere materialet, skriver Samsung på sin offisielle blogg.
Det er forskere ved Samsung Advanced Institute of Technology – SAIT – som i samarbeid med Sungkyunkwan University har utviklet den nye produksjonsmetoden. Samsung omtaler nyheten som et av de største gjennombruddene innen grafénforskning noen gang, og nevner altså en rekke spennende bruksområder for materialet.
Derfor er det fabelaktig
Nå er fleksible skjermer, som på LGs futuristiske G Flex-telefon ikke helt ukjent, men når det gjelder grafén har stoffet egenskaper som vil kunne gi enda mer bøyelighet – men aller viktigst åpner det for mye heftigere miniatyrisering enn med dagens elektronikk.
Grunnen til at grafén er så lovende ligger nemlig i de helt unike egenskapene dette materialet har. Det er ekstremt varmeledende og sterkere enn stål, men likevel fleksibelt, og et av de mest strømledende stoffene som noen gang har blitt observert – med hundre ganger høyere elektronmobilitet enn silisium.
Disse faktorene kommer sammen i et materiale som er mulig å fremstille syntetisk, og kan hjelpe oss å lage prosessorer, minnebrikker og selv nettverkskort med langt høyere tetthet enn transistorene i dagens elektronikk.
Store krystaller i en sleng
Med fordelene i bakhodet er det ikke rart at universiteter over hele verden nærmest har gått mann av huse for å forske på superstoffet. Silisium har lagt grunnlaget for hele den moderne teknologiske revolusjonen, og når det ser ut til at et annet materiale kan gjøre en langt bedre jobb er det klart at alle vil være først ute med å få det til på ordentlig.
En stor utfordring har vært at masseproduksjon gjennom såkalt multikrystallsyntese av grafén – det å fremstille en rekke små grafénpartikler for å ende opp med en stor klatt til slutt – har gjort egenskapene i materialet dårligere enn de burde være.
Det Samsung nå skal ha fått til er å gro frem én stor krystall av grafén, på ett enkelt stykke av en halvleder. Om dette ender med å la nettopp Samsung-ingeniører bli de første som får tatt det nye stoffet i bruk vil vise seg. Det vil i så fall gi det sørkoreanske selskapet betydelige fordeler over sine konkurrenter.
Lær mer om hvorfor grafén er et supert stoff:
Med denne kan elektronikken bli 1000 ganger raskere » (Amobil.no)
(Kilde: Samsung)