Nyhet

Så mange lagrer data i skya

Gratisfesten fortsetter – enn så lenge.

Innen utgangen av året regner ABI Research med at det vil være over én milliard aktive online-konti hos forskjellige nettskybaserte lagringstjenester.

Med nettsky-tjenester menes tjenester som lar deg laste opp filene dine via nett og lagre dem på servere i kommersielle tilbyderes datasentre, i stedet for hjemme på din egen maskin. Dermed har du tilgang til filene mens du er på farten, og en digital sikkerhetskopi hvis uhellet skulle være ute.

Nettsky-tjenester som Amazon, Google Drive, Microsofts Sky Drive og Drop Box er etter hvert kjent for de fleste. I tillegg finnes mange mindre aktører på markedet, blant annet norske Jottacloud.

Hardware.no: Jottacloud erklærer seg snokefri

Snart slutt på gratisfesten

Innen 2018 ventes det at antall brukere vil være tre ganger så høyt, altså tre milliarder. I det samme tidsrommet antas det at den totale lagrede datamengden vil øke fra 685 petabytes i år til 3520 petabytes i 2018.

Én petabyte er det samme som én million milliarder byte.

Det er mange årsaker til at volumet av lagrede data er ventet å gange seg med fem de neste fem årene. En av dem er at folk i stadig større grad tar i bruk egne mobiltelefoner og nettbrett i jobbsammenheng. I tillegg eier vi ofte flere enheter og vil bruke filene våre på tvers, og enhetene våre tar gjerne automatiske sikkerhetskopier av bilder og videoer som lagres i skya.

Foreløpig er det mange aktører som gir bort gratis lagringskapasitet. Google Drive gir bort hele 15 GB, SkyDrive gir bort 7 GB, Jottacloud gir deg 5 GB gratis, mens Dropbox gir deg 2 MB gratis. I tillegg kan du få større kvoter gratis sammen med andre produkter, for eksempel mobiltelefoner.

Hele poenget er selvfølgelig at du skal oppdage at du ikke klarer deg uten nettskya, og dermed oppdage at du er villig til å betale for en god lagringsløsning på nett. Leverandøren SugarSync har allerede stengt sin gratistjeneste. Heretter må kundene betale hvis de vil benytte tjenesten.

Les mer: Slik skal du bli tryggere i skya

Kilde: (ABI Research)

Les også
Snart kan PC-en fortelle deg hva som er på bildet
Les også
Nå får du Microsoft Office på iPhone
Les også
– Allerede nå ligger snittet på 2,6 GB i måneden
Les også
– Kan etterlate sensitiv informasjon på mobilen
Les også
– Vil overføre tilsvarende 30 billioner bilder via mobilnettet
annonse