Til hovedinnhold

Frykter høyere mobilpriser

Forbrukerrådet skeptisk til NetComs Tele2-kjøp.

Shutterstock

I juni sto både NetCom-sjef August Baumann og Tele2-sjef Mats Granryd hos Post- og teletilsynet og snakket om at prisene i telemarkedet må opp.

Statistikk fra Post- og teletilsynet viser at en gjennomsnittlig NetCom-kunde betalte ca. 460 kroner i måneden for sin mobiltelefonbruk i januar 2010. Etter fire år med konkurranse fra Tele2, betaler den gjennomsnittlige NetCom-kundene i dag 200 kroner per måned.

Tele2-kundene betalte enda mer i gjennomsnitt før lanseringen av selskapets eget nett. I januar 2010 betalte Tele2-kundene over 650 kr i måneden i snitt. I dag ligger også Tele2-kundene på 200 kr i måneden i gjennomsnittsforbruk.

Grafen fra post- og teletilsynet viser prisutviklingen i det norske mobilmarkedet siden Tele2 lanserte sitt eget mobilnett.

Nå frykter blant annet Forbrukerrådet at prisene i mobilmarkedet skal øke igjen, etter at NetCom-eier Teliasonera i juli kunngjorde at selskapet har kjøpt Tele2s norske mobilvirksomhet.

– Her må alle juridiske og politiske virkemidler tas i bruk for å forhindre meningsløs nedleggelse av moderne, kostbar og velfungerende infrastruktur, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til Inside Telecom.

Avviser at de vil kvitte seg med Tele2-nettet

NetCom avviser imidlertid at de har til hensikt å kvitte seg med Tele2s mobilnett, slik teleanalytiker Tore Aarønæs hevdet i forrige uke.

Til Mobile World Live avviser NetCom at de vil kvitte seg med Tele2-nettet. I stedet skal det brukes til å bygge ut 4G til 98 prosents befolkningsdekning innen utløpet av 2016.

NetCom sier også at de vil legge til rette for konkurrenter som ønsker å bygge et tredje nett i Norge.

Samtidig avviser Samferdselsdepartementet at de har noen planer om å pålegge NetCom å selge Tele2-nettet.

– Det er ikke slik at nye aktører som kommer inn i mobilmarkedet bare kan handle inn frekvenser og vips – så får de med et fiks ferdig nett på kjøpet, sier politisk rådgiver Reynir Jóhannesson (Frp) til Inside Telecom.

Jóhannesson poengterer at myndighetene ønsker tre mobilnett i Norge, og at Konkurransetilsynet kan pålegge Tele2 å selge ut sitt nett, men at de ikke kan tvinge noen til å kjøpe. Jóhannesson lar det imidlertid skinne igjennom at det kan bli aktuelt å benytte regulering for å sikre at en tredje aktør kommer på plass.

– For eksempel kan vi benytte tilgangsregulering mens en tredje aktør bygger seg opp. Det har blitt gjort for andre tidligere, sier Jóhannesson til Inside Telecom.

Les mer: Nordmenn har spart milliarder på Tele2-nettet

Kilder: Inside Telecom 1 2, Mobile World Live

annonse