Til hovedinnhold

Dette er det du bør vite om Windows 9

I morgen røper Microsoft «fremtiden for Windows» – dette er ryktene om nyheten vi kan tro på.

Windows 8 har ikke egentlig vært den suksessen Microsoft kanskje håpet på. Operativsystemet vi omtalte som deres mest ambisiøse prosjekt siden 80-tallet har plaget brukerne med bratt læringskurve og tvungen omlegging til berøringsgrensesnitt, og dermed heller ikke klart å lokke til seg massene.

Selv da flere av ulempene ble tatt tak i med Windows 8.1, holdt ikke det for å vinne tilbake kundenes gunst. Det kan det virke som Microsoft har tenkt å rette opp i nå, skal vi tro ryktene om den kommende, nye Windows-versjonen. Nettet flommer imidlertid over av rykter om det kommende operativsystemet, og ikke alle er like troverdige – så vi har samlet de mest sannsynlige ryktene slik at du kan få oversikt.

#1: Navnet blir Windows 9

Selv om det ryktes om en større Windows-oppgradering like rundt svingen, som enten vil bli hetende Windows 8.1 Update 2 eller kanskje Windows 8.2, er det mye som tyder på at det myteomspunne Microsoft-prosjektet med kodenavnet «Treshold» blir hetende Windows 9.

Skriveriene til Paul Thurrot ligger ofte temmelig nært opp til sannheten, og han mener Microsoft kommer til å gjøre det på denne måten – og altså ikke kalle det «Windows 8.2» – for å markere avstand til Windows 8. Det er neppe en dårlig idé med tanke på hvor dårlig mottatt selv «forbedringspakken» Windows 8.1 endte med å bli.

Leser man i kommentarfeltene på Internett merker man også gjennomgående at det er mange som sier de nekter å røre noe som helst som har med Windows 8 å gjøre, så hvis Microsoft velger å droppe dette belastede navnet først som sist skjønner vi det veldig godt.

#2: Det lanseres til våren

De aller fleste rykter, Thurrots inkludert, peker på april 2015 som lanseringsdato for Windows 9. Det er også andre ryktemakere enige i, og nettstedet Techspot hevder dessuten at en «preview»-versjon vil finne veien ut i verden allerede i løpet av 2014.

Dette stemmer godt overens med hvordan Microsoft har gjort ting før. Mellom syv og elleve måneder før et operativsystem sendes ut til produsenter eller sluttbrukere har forskjellige test-varianter dukket opp hos Microsoft-partnere og testere, og gjerne i en versjon svært nær det som blir fasit.

Tidligere har vi tippet at vi innen nå burde ha fått en titt på en eventuell Windows 9 Consumer Preview-variant, men den har uteblitt. Samtidig skal Microsoft ifølge Thurrots avduke «det neste skrittet for Windows» i morgen, 30. september – men om dette blir den neste versjonen av Windows er usikkert; siden arrangementet, som en rekke eksperter har blitt invitert til, først og fremst er fokusert på bedrifter.

#3: Startmenyen vender tilbake

Foto: Microsoft

Det kanskje aller mest kritiserte trekket Microsoft gjorde med Windows 8 var å fjerne startmenyen, som har vært en del av dagliglivet til PC-brukere flest siden Windows 95 kom ut en gang i forrige årtusen. Gamle vaner er vonde å vende, og motviljen mot å brått skulle kaste til side en så kritisk del av Windows-opplevelsen var stor nok til å skape et ras av nye programmer som kunne bringe den tilbake.

Selv om Windows 8.1 riktig nok kom med en startknapp, er startmenyen som vi kjenner den fortsatt fraværende. Det har lenge vært snakk at menyen ville vende tilbake i Windows 8.1 Update 2, noe Microsoft også sa tidligere i år, men en rekke kilder forteller at Microsoft venter til nieren skal lanseres.

Om det er for å skulle markere avstanden til Windows 8-fiaskoen ekstra sterkt eller bare for å få tid til å finpusse, virker det uansett ganske sannsynlig. I alle fall later konsensus blant de som jobber tett på Microsoft til å være at den nye, tilbakevendte startmeny vil likne på den gamle, men samtidig være tilpasningsvennlig nok til at dagens Windows 8-brukere kan få gjøre den mer «Metro-aktig». Dette skal sikres ved å bruke en Windows 7-aktig startmeny på den ene siden, og en ny, Windows 8-inspirert meny på den andre, slik bildet ovenfor viser.

#4: Det kommer ingen Windows 10 – men 9 blir gratis

Mange ryktemakere, flere som vanligvis viser seg å ha rett, har spådd at Windows 9 kommer til å bli en gratis oppdatering – i alle fall for Windows 7- og Windows 8-brukere. Dette høres troverdig ut, ettersom mye tyder på at Microsoft holder på å stake ut en helt ny kurs for Windows. ZDNet-skribent Mary Jo Foley, som vanligvis er en av de mest velinformerte om hva som skjer inni Microsoft, sier nemlig at Windows 9 vil bli den aller siste store Windows-oppdateringen på veldig, veldig lenge.

Nøyaktig hva som vil skje etter lanseringen er usikkert, men det spekuleres i at Microsoft vil bevege seg i retning av en abonnementstjeneste; hvor man betaler for å fortsette å få oppdateringer og nye funksjoner. Et annet alternativ er at PC-versjonen av Windows vil bli helt gratis for alle, for å lokke til seg flere brukere som så kan betale for tjenester som skylagring og kontorverktøy.

#5: Aktiveringssystemet «forsvinner»

Verktøy for å hindre piratkopiering har fått mye kjeft opp gjennom årene, særlig når de har medført større problemer for lovlige brukere enn for pirater som slipper å streve med dem. Dette later det til at Microsoft vil snu litt rundt på, ved å endre måten man aktiverer operativsystemet på.

I stedet for en lang og kronglete unik aktiveringsnøkkel du må taste inn, skal du skaffe deg Windows 9 mens du er pålogget med en Microsoft-konto. Når du installerer det og logger inn blir enkelte nøkkeldata om maskinvareoppsettet ditt lagret på denne kontoen; og deretter forblir PC-en aktivert. Man får altså knyttet Windows-installasjonene sine til sin personlige Microsoft-konto.

Hvis PC-en havarerer, og du trenger lisensen på en ny maskin, kan du bare logge på en annen datamaskin og deaktivere det gamle oppsettet – bare med ditt eget brukernavn og passord. Det er Techpowerup som videreformidler dette ryktet fra en russisk blogger som ofte har rett. Vi velger å tro på dette, ikke bare på grunn av kilden, men også fordi det passer godt inn med andre valg Microsoft har gjort i det siste – slik som et større fokus på tjenester og nettskyen. Hvis Microsoft i tillegg velger å gjøre hele OS-et gratis eller abonnementsbasert ville også en slik løsning være fornuftig.

#6: Grensesnittet

Windows 9 vil la deg veksle mellom skrivebord.Foto: WinFuture

Et siste rykte om Windows 9 handler om grensesnittet forbi startmenyen. Windows 8.1 brakte med seg muligheten til å starte maskinen rett til skrivebordet fremfor til startskjermen med alle flisene, etter kraftige protester fra mus- og tastaturbrukere – men Windows 9 skal visstnok ta dette ett steg lenger.

Ifølge Foley med flere vil skrivebordet vi kjenner fra eldre Windows-miljøer være hovedfokuset for vanlige PC-brukere, mens den utskjelte startskjermen vil dukke opp på 2-i-1-maskiner som Lenovo Yoga-serien dersom tastaturet kobles fra.

Det er imidlertid ikke alt – du skal nemlig ikke lenger være begrenset til ett enslig skrivebord. Dermed vil du kunne fylle opp skrivebordet ditt med ikoner og snarveier i bøtter og spann, men så veksle raskt til et annet, renere miljø ved behov. Du skal også kunne kjøre forskjellige programmer på de forskjellige skrivebordene, slik som du allerede har mulighet til i mange Linux-distribusjoner og Mac OS X. WinFuture har laget en YouTube-video hvor de demonstrerer denne funksjonen.

Det siste året er det et annet operativsystem som har vunnet frem:
Tre ganger så mange nordmenn bruker nå Linux »

annonse