Nyhet

Tror denne appen vil bli større enn alle Norges taxier i år

Kompiskjørings-appen Haxi tror på 9000 registrerte sjåfører innen 2015.

Noen kaller det pirattaxi, andre kaller det kompiskjøring. Det som er sikkert er at persontransport-appen Haxi har fått over 3000 registrerte sjåfører i Norge, og dermed er større enn hele hovedstadens taxibransje, målt i antall sjåfører.

Haxi fungerer ved at passasjerer og sjåfører avtaler transport gjennom appen, og deler utgiftene til bensin og bompenger. I tillegg oppfordrer Haxi brukerne til å tipse sjåføren. Haxi lar også potensielle passasjerer sjekke sjåførens profil i sosiale medier.

Tusen nye sjåfører i måneden

Nå har Haxi passert 3000 registrerte sjåfører i Norge, og Haxi-gründer Aleksander Soender hevder at de registrerer tusen nye sjåfører i måneden.

– Innen utgangen av året skal vi ha registrert 9000 sjåfører. Da er vi større enn Norges samlede taxinæring.

Ifølge Transportløyve.no er det i dag registrert 8737 drosjeløyver i Norge. Ifølge Soender har også registrerte taxisjåfører begynt å bruke Haxi-tjenesten.

– Haxi har potensiale til å løse problemet knyttet til tilbud og etterspørsel på drosjelignende transport, særlig utenfor storbyene i helgene, sier Soender til Mobilen.no.

Anmeldt til politiet

Soender mener det er interessant at flere taxisjåfører velger å ta tjenesten i bruk, tross sterk kritikk fra næringen i media. Han forestiller seg at tjenesten kan bli en søkeportal for flere typer transport en gang i fremtiden.

I dag har 42 000 nordmenn brukt Haxi, ifølge tall fra selskapet. 72 prosent av disse har brukt tjenesten mer enn én gang. Mens den samlede norske taxinæringen omsetter for ni milliarder kroner, er det anslått at tjenester som Haxi omsetter for om lag én milliard kroner i året.

De tradisjonelle London-drosjene stod stille i protest mot Uber i juni.Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Kritikken mot Haxi og andre apper, som amerikanske Uber, har vært sterk fra den etablerte taxinæringen. Uber ble nylig kjent ulovlig i en tysk domstol, og taxisjåfører over hele Europa har protestert mot tjenesten.

Her i Norge har taxinæringen valgt å politianmelde en Haxi-sjåfør som sto fram i A-magasinet, for å få endelig klarhet i hvilke regler som gjelder for næringen. Taxiforbundet har tidligere gått hardt ut mot Haxi, og angrepet tjenesten for å drive svart arbeid og persontransport uten løyve.

Les mer: Taxi-app måtte rømme byen

Les også
Slår hardt ned på Internett-baserte taxitjenester etter at Uber-sjåfør voldtok kvinne
Les også
Uber anmeldt av Oslo kommune
Les også
Uber-sjef: – Gir mening å grave opp dritt om kritikere
Les også
Nå kommer Uber til Norge
Les også
Vil ikke assosieres med pirattaxi-apper
Les også
Taxi-app måtte rømme byen
Les også
– Uber kan være verdt like mye som Toyota
Les også
11 000 nordmenn bruker allerede pirattaxi-app
Les også
Streiker i protest mot taxi-app
Les også
Pirattaxi-app mener de er verdt 10 milliarder dollar
annonse