Til hovedinnhold

Britiske «NSA» hacket belgisk telegigant

Ny, stor skandale avslørt av Snowden-dokumenter.

Wikipedia Commons

Mengden hemmelig informasjon som NSA-varsleren Edward Snowden sitter på ser ut til å være endeløs. I sin seneste lekkasje til media er det NSAs britiske søsterbyrå GCHQ som igjen må tåle uønsket offentlig oppmerksomhet, etter den allerede svært alvorlige avsløringen i sommer.

Den tyske avisen Der Spiegel har nå fått tilgang til Snowden-dokumenter som viser at GCHQ har stått bak et omfattende hacker-angrep mot Belgias største telekommunikasjonsselskap Belgacom nylig.

Sofistikert angrep

Operasjonen skal ha hatt kodenavnet «Operation Socialist» og hadde ifølge dokumentene til hensikt å muliggjøre «utnyttelse» av Belgacom, i tillegg til å kartlegge selskapets infrastruktur.

Angrepet ble visstnok utført ved hjelp av en sofistikert teknikk kalt «quantum insert». Denne metoden innebærer å omdirigere ansatte i selskapet til nettsteder som installerer ondsinnet programvare på PC-ene uten brukernes viten.

Denne programvaren er så i stand til å manipulere PC-ene slik at disse kan brukes som utgangspunkt for videre spionasje mot de delene av selskapets infrastruktur som PC-ene har tilgang til.

Ville hacke sentralruter

Dokumentene indikerer også at GCHQ nærmet seg tilgang til Belgias sentrale «roaming»-ruter, som håndterer internasjonal trafikk. Ifølge dokumentene ville byrået bruke denne tilgangen til å utføre kompliserte angrep mot mobiltelefon-brukere.

Belgacom oppdaget angrepet etter at de satte i gang en intern etterforskning i kjølvannet av NSA-avsløringene. Det var først antatt at det var det amerikanske byrået som stod bak, men Snowdens dokumenter viser altså at det var GCHQ som var syndebukken denne gangen.

Selskapet er delvis statlig eid med en årlig omsetning på rundt 6,5 milliarder euro og over 16 000 ansatte. Kundene inkluderer Europakommisjonen, Europaparlamentet og Det europeiske råd.

GCHQ overvåker minst like mye som NSA: Byrået koblet seg på de transatlantiske kablene »

(Kilder: Der Spiegel, via Techdirt)

annonse