Til hovedinnhold

Skal lage ny disk med ekstra høy kapasitet

Sony og Panasonic slår kreftene sammen.

2happy/Shutterstock

Både Sony og Panasonic er kjent for sin TV-produksjon, men på siden driver de også med alle mulige former for teknologisk utvikling. Begge har blant annet forsket på diverse optiske lagringsteknologier, og nå slår de kreftene sammen.

De to kjempene skal nå jobbe sammen om å lage en ny optisk plate med en kapasitet på minst 300 gigabyte:

– Vi har innsett at optiske disker må ha mye større lagringskapasitet i årene som kommer, og derfor har vi formulert denne avtalen, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Har fortsatt livets rett

Selv om strømming av både video og musikk over Internett i stor grad nå tar over for den tradisjonelle CD- og DVD-plata, samtidig som spill og programvare lastes ned, har den tradisjonelle plata fortsatt livets rett.

Den er et meget populært lagringsmedium for storbedrifter som må sikkerhetskopiere og langtidslagre store mengder data, noe de fleste store selskaper har behov for i en eller annen form. Når det ikke er nødvendig å kunne lese dataene på sekunder fra en harddisk, blir det ofte lagret på plater eller kassetter.

Google har for eksempel flere roboter som automatisk mater servere med slike kassetter, for å ta sikkerhetskopi og for å langtidslagre informasjonen de samler opp.

Les også: Dette er innsiden av Googles server-mekka »

Samtidig som bedrifter kan ha nytte av plater med høy kapasitet, har også nye TV-oppløsninger gjenopplivet formatet. Sending av filmer og video med de nye 4K- og 8K-oppløsnignene krever nemlig solide nettlinjer og distribusjonsnettverk, om det skal sendes heldigitalt.

Én eneste film i 4K-oppløsning kan nemlig raskt veie inn på 100 gigabyte, og da går det tregt om den skal hentes ned fra nettet.

At optiske plater også tåler en god del støt, støv og vannsøl er også en solid fordel for sikker langstidlagring av innhold.

Sony og Panasonic skriver at de satser på å lansere det første produktet innen slutten av 2015.

De to er ikke alene om å ha troen på optiske plater:
Fujifilm vil også lage en disk med enorm kapasitet »

annonse