Til hovedinnhold

Kan ulik pikselstørrelse gi bedre bildekvalitet?

Det vil Fujifilm nå finne ut av.

Shutterstock

Fujifilm har fått patent på en ny konstruksjon av bildebrikker for fotografi. Det som er helt spesielt med den nye designen er at pikslene har forskjellig fysisk størrelse: De røde og blå har én størrelse, mens grønne og hvite piksler er dobbelt så store. Dette vil formodentlig føre til opptak med mindre bildestøy enn før.

Grønt i fokus

Det menneskelige øyet har større følsomhet for grønt enn for rødt og blått. Derfor har bildebrikkene alltid tatt opp mer grønt lys enn de andre primærfargene. En vanlig løsning er en «Bayer-matrise», der det er like mange grønne piksler som summen av røde og blå.

Fujifilms nye bildebrikke.Foto: Fra patentet.

Dette fører til at brikken tar opp et bilde som oppfattes av øyet som mindre støyete, og som har finere detaljer enn om brikken hadde behandlet primærfargene likt.

Les også: Ny brikke skal gi bedre mobilfoto

Fujifilms nye brikke er en variant over Bayer-matrisen, bare nå har de enkelte pikslene fått forskjellig fysisk størrelse.

Fujifilm leverte patentsøknaden i juni 2012, og patentet ble publisert i desember 2013. Dette ble opprinnelig rapportert av den japanske bloggen Egami.

Les også: Knips nå, fokuser siden

(Kilde: diyphotography.net)

annonse