Til hovedinnhold

Er du lei Windows 8? Slik går du tilbake til Windows 7

For deg som savner mer enn bare startknappen.

Illustrasjon: Hardware.no

Samme hva en måtte synes om det, er det en kjensgjerning at Windows 8 har fått mye pepper. Mange er svært fornøyde med Microsofts nyeste operativsystem, men det er også mange som har klaget høylytt på mange av de nye funksjonene.

Da er det greit at flere datamaskinprodusenter fortsatt tilbyr nye PC-er med det eldre Windows 7 installert, noe de får lov til av Microsoft frem til i oktober 2014. Alle produsenter velger imidlertid ikke å benytte seg av dette, og hvis du vil ordne det selv, er det ikke så enkelt som man kanskje skulle tro.

For det første er det ikke alle datamaskiner som støtter Windows 7 lengre, i alle fall ikke uten små justeringer. For det andre kan du, med enkelte versjoner av Windows 8 installert, faktisk få en Windows 7-lisens helt gratis – mens for de fleste må man skaffe en slik lisens fra et annet sted.

Gratis eller ei, det er fullt mulig å nedgradere fra Windows 8 på en maskin som har blitt levert med systemet. Hvordan du gjør det skal vi vise deg i denne guiden, og aller først må vi da finne ut hva slags bruker du er.

Steg 1: Finn ut om PC-en støtter nedgradering

Nyere datamaskiner benytter seg i hovedsak av noe som heter UEFI, istedet for BIOS. Hvis det var en setning som fikk deg til å ramle av lasset: Ikke fortvil! Begge disse er rett og slett navnet på små systemer som sjekker at alle komponentene i datamaskinen fungerer, sørger for at de starter, og for øvrig gjør PC-en din klar til å arbeide.

Slik ser en gammeldags BIOS ut. Har du denne, trenger du ikke gjøre mange justeringer.Foto: Wikimedia
Slik går vi frem for å bytte til Legacy Mode på et av våre MSI-hovedkort, men dette varierer mellom kort. (Klikk for større bilde)Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Alt dette skjer i løpet av de første par sekundene etter at du har trykt inn på-knappen, og du har sikkert sett en produsentlogo med beskjeden «Trykk F12 for å vise POST-skjerm» når du har startet opp. Dette betyr at BIOS-en eller UEFI-en din er i arbeid.

Dette er relevant fordi Windows 7 ikke er kjempegode venner med UEFI. Derfor må du ved oppstarten, før du prøver å nedgradere fra Windows 8, åpne UEFI-innstillingene ved å trykke en spesifikk tast under oppstarten – som oftest F9 eller Delete.

Hvis grensesnittet som åpner seg består av hvit og gul skrift på blå bakgrunn, og minner deg om hacker-filmer fra 1980-tallet, har du sannynligvis ikke UEFI – og kan bare gå videre.

Kommer du imidlertid inn i et smekkert UEFI-oppsett, må du finne et alternativ som heter «Boot options», og skifte denne over fra «UEFI Boot» til «Legacy boot». Når du har lukket innstillingene og lagret endringene, er du klar til å gå videre.

Du bør altså ikke ha UEFI-oppstart på maskinen for å bruke Windows 7.

Steg 2: Sjekk om du har krav på gratis lisens

Hvis du har kjøpt en ferdig maskin med Windows 8 Pro kan du nedgradere til Windows 7 Pro, eller Windows Vista Business for den saks skyld, helt gratis.

Dette er et tilbud som kun gjelder for ferdige datamaskiner, siden mange store bedrifter har spesialdesignet programvare som kun vil fungere på et litt eldre operativsystem.

Hvis du har kjøpt Windows 8 Pro som en oppgraderingspakke er du altså ikke omfattet av dette tilbudet, og løsningen for deg kommer litt lengre ned i saken – men uansett om du kan nedgradere gratis eller ei, bør du ha et sett originale Windows 7-installasjonsplater så vel som en Windows 7-lisensnøkkel for hånden.

Årsaken er at det er lisensen du betaler for, og ikke platene. Du kan derfor bruke de samme installasjonsplatene i så mange datamaskiner du bare vil, noe store bedrifter – som gratisnedgraderingen er myntet på – ofte gjør.

Hvis du har Windows 8 Pro på en ferdigmaskin kan du nedgradere gratis.

Steg 3: Hvis du ikke får det gratis

Det er mange som savner dette skrivebordet, og det er ikke vanskelig å få det tilbake.

Hvis du ikke fikk Windows 8 Pro med på kjøpet må du få tak i en egen Windows 7-lisens som ikke er i bruk. Denne kan for eksempel hentes fra en eldre maskin du har kjøpt det til, men som nå står ubrukt og formatert i en krok.

Denne lisensnøkkelen står på et klistremerke som fulgte med, og er ment å skulle festes på maskinen som skal bruke operativsystemet. Alternativt, hvis du ikke har en lisens fra før, finnes det fortsatt mange butikker som selger Windows 7.

Dersom du har skaffet en helt fersk lisensnøkkel burde installasjonen gå som smurt. Først må du sørge for at en eventuell UEFI er satt til å starte opp i Legacy-modus, og deretter er det bare å putte inn installasjonsplaten, og kjøre på.

Selve installasjonen av Windows 7 er ren plankekjøring – se gjennomgangen »

Når installasjonen etter hvert går mot slutten, må du få aktivert din nye lisens. Dette kan by på et par utfordringer når du nedgraderer, så det er fortsatt et par ting å passe på.

Steg 4: Aktivering for proffbrukere

Når du skal skrive inn produktnøkkelen, kan du like gjerne la maskinen prøve å aktivere automatisk. Hvis det ikke går, får du opp et vindu som loser deg videre.

Proffbrukere som vil nedgradere trenger en lisensnøkkel til Windows 7 Pro, slik at de får lov til å gjennomføre selve installasjonen. Denne skal imidlertid ikke brukes videre, og kan derfor like gjerne være en lisensnøkkel som allerede er i bruk på en annen maskin.

Når installasjonen er ferdig vil nemlig Windows forsøke å aktivere seg selv, noe den ikke vil få til så lenge lisensnøkkelen er i bruk. Da er tiden inne til å ringe Microsoft, gjennom nummeret du får ved å velge aktivering per telefon.

Et telefonnummer og en aktiveringskode vil dukke opp på skjermen, men du vil ikke kunne bruke det helautomatiske systemet du først kommer til å få svar fra når du ringer inn.

Velg istedet å gå gjennom alle trinnene frem til du får snakke med en representant, og forklar at du vil benytte deg av din Windows 8 Pro-nedgraderingsrett. Pass dog på å ha den ekte lisensnøkkelen til Windows 8 Pro tilgjengelig, så du kan bevise at du faktisk snakker sant.

Som proffbruker må du ringe inn for å aktivere Windows 7.

Steg 5: Aktivering for private brukere

Med en fersk lisensnøkkel skal installasjonen av Windows 7 gå knirkefritt, og aktiveringen av operativsystemet skal gå automatisk og uten problemer. Hvis du derimot har tatt lisensnøkkelen fra en eldre datamaskin er det et par ting som kan stoppe opp.

Microsoft sine aktiveringsservere vil nemlig som regel påstå at lisensen er i bruk. Da er løsningen å gjennomføre en telefon-aktivering på samme måte som for proffbrukerne, forklare at du har formatert datamaskinen din, og nå vil legge inn Windows på nytt.

I verste fall er din gamle lisensnøkkel omfattet av strenge OEM-regler, som betyr at den kun kan benyttes på datamaskinen den fulgte med. I så fall er du nødt til å skaffe deg en ny nøkkel, som innebærer å kjøpe en gyldig kopi av Windows 7.

I prisguiden finner du fortsatt en rekke Windows 7 versjoner til salgs »

Mer om
annonse