Nyhet

Verdens største fotoprosjekt?

En ganske godt dokumentert dag.

Fremtredende humanister som Desmond Tutu, Martti Ahtisaari og vår egen Gro Harlem Brundtland stiller seg bak et ambisiøst forsøk på å samle et unikt billedmateriale fra en dag i livet i 2012. A Day in the World blir arrangert av den svenske ideelle organisasjonen Expressions of Humankind. Datoen og de aktuelle fotografiske oppgavene vil bli fastlagt i løpet av høsten 2011 og alle er velkomne til å delta.
Fokuset for prosjektet skal være gledene og utfordringene folk opplever i sine familier og samfunn.

Fotoinnsamlingenes tid
Med den digitale tidsalderen og enkel deling av bilder, har de store samarbeidsprosjektene blitt mye enklere å sette ut i livet. Gjennom det siste tiåret har mange forskjellige prosjekter funnet sted, ofte med utspring i fotoforum eller fotoblogger. Her på Akam udødeliggjorde vi sommersolverv i 2008 over det ganske land for ettertiden. På 4amproject.org forsøker deltakerne ved jevne mellomrom å samle bilder fra nattas stilleste time.

Solide rammer
Mange av amatørprosjektene bærer imidlertid preg av lav terskel og lite stram regi, og her skiller A Day in the World seg litt ut. Bildene skal være svar til fotografiske oppgaver som komitéen - som Tutu og Brundtland er en del av - skal formulere. Selve fotograferingen vil bli lagt til en tirsdag eller onsdag - en vanlig hverdag over så store deler av verden som mulig. Deretter vil en jury kurere materialet som forventes å presenteres for publikum gjennom bøker, utstillinger og på et meget søkbart nettsted. Målet er at samlingen skal kunne bli et nyttig referansepunkt for sosiologer, antropologer, økonomer, og forskere innenfor sosialmedisin og miljøproblematikk.

Tidligere erfaring
På listen over bidragsytere til A day in the World finnes blant annet den svenske fotografen Jeppe Wikström. I 2003 sto han bak prosjektet A Day in the Life of Sweden hvor 3000 fotografer festet 6. juni til minnekortene. Senere har prosjektet kommet ut i en bok som har solgt i over 100 000 eksemplarer. Resten av staben består av fotografer, journalister og nettutviklere, som sammen burde ha potensiale til å kunne gi prosjektet den rammen det trenger for å nå ambisjonene.

Vi følger utviklingen og kommer tilbake med mer når flere detaljer foreligger. På Aday.org kan du finne mer informasjon om prosjektet og skrive deg på en mailingliste for å bli holdt oppdatert. Hvilke idéer får du rundt selve temaet?

(Kilder: aday.org, foto.no, fotoguiden.se)

Les også
Se bildene fra sommersolverv
Les også
Midtsommerfoto
annonse