Til hovedinnhold

Hemmelig iPhone-kildekode ble lekket på nettet

Niklas Plikk, Tek.no

Nettstedet Motherboard melder nå at kildekode fra Apples mobile operativsystem iOS nylig ble lagt ut på nettet. Koden, som ble publisert på nettstedet Github, er nå tatt ned, men kan likevel være spredt for alle vinder.

Dette kan potensielt bli et enormt sikkerhetshull for Apple å tette, ifølge nettstedet. Koden er en sentral del av operativsystemet, og kan brukes av hackere til å finne sikkerhetshull, som igjen kan utnyttes til å dekryptere og bryte seg inn i iOS-enheter. Lekkasjen kan potensielt også gjøre det lettere å «jailbreake» iPhone, skulle informasjonen vise seg å avsløre svakheter i koden.

Gammel kode, ifølge Apple

Kildekoden det dreier seg om tilhører den såkalte iBoot-delen av iOS, som er ansvarlig for å sikre en autorisert og legitim oppstart av operativsystemet. Dette er altså viktig kode som på ingen måte er ment for allmennheten.

Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple selv har indirekte bekreftet det inntrufne via DMCA-forespørselen som ble sendt til Github, hvor de ba om å få koden fjernet. I forespørselen peker Apple at det dreier seg om iBoot-kildekode, og at dette er proprietær kode, som betyr at den ikke er åpen. Derfor dreier det seg om brudd på opphavsretten.

Det er uvisst akkurat hvor stor faren er for iPhone-brukere, men i en uttalelse overfor nettstedet Engadget forsøker Apple å roe gemyttene en smule.

– Gammel kildekode fra tre år siden ser ut til å ha lekket på nettet, men av design er sikkerheten til produktene våre ikke avhengig av hemmelighold rundt kildekoden vår. Det er mange lag av maskinvare- og programvarebeskyttelse bygget inn i våre produkter, og vi oppfordrer alltid våre kunder til å oppdatere til den nyeste programvaren for å dra nytte av den seneste beskyttelsen, heter det i Apple kommentar.

Dette kan tolkes dithen at det bare vil være eldre Apple-enheter som potensielt kan rammes, i tilfelle kildekoden blir utnyttet av hackere. Men som alltid, pass på å holde iOS-enheten din oppdatert.

Apple mottar nå rapporter om et snodig problem med iPhone X »

annonse