Til hovedinnhold

Dette romfartøyet skal «hoppe» på Månen i 2017

Leder Googles romfartøy-konkurranse og landet avtale med SpaceX.

lunar.xprize.org

Det at Google er involvert i romfart er kanskje ikke allmennkunnskap, men i 2007 startet selskapet et prosjekt kalt Lunar Xprize, som har som hovedmål å øke interessen for reiser til «Månen og forbi». De har en konkurranse gående hvor de utlover en belønning på 20 millioner dollar til den første som gjennomfører en månelanding. Én aktør har nå inntatt en klar ledelse i konkurransen.

Som Google melder på bloggen sin har en av deltakerne, en gruppe israelske ingeniører som kaller seg «SpaceIL», nemlig sikret seg en «billett» til Månen i form av en kontrakt med Elon Musks romselskap SpaceX.

Skal bruke SpaceX-rakett

Kontrakten, som altså er formalisert, innebærer at SpaceIL får muligheten til å utstyre SpaceX-raketten Falcon 9 med sitt eget romfartøy, som altså skal lande på Månen. Begivenheten skal attpåtil skje ganske snart, nærmere bestemt i 2017.

Månen kan snart bli invadert av de første private aktørene. Dette er et av de høyoppløste bildene som NASA nylig slapp. Foto: NASA/Flickr

For å vinne konkurransen og motta den saftige prisen på 20 millioner dollar, er det ikke tilstrekkelig å bare gjennomføre selve landingen. I henhold til «konkurransereglene» må fartøyet også tilbakelegge 500 meter og sende høyoppløste bilder og video tilbake til Jorden.

Det er også en betingelse at 90 prosent av de økonomiske midlene som er benyttet for å gjennomføre prosjektet har kommet fra private kilder. Det vanker for øvrig ekstra penger fra Google dersom man gjennomfører ulike delmål, for eksempel å besøke landingssteder til NASAs gamle Apollo-oppdrag.

Skal «hoppe» på Månens overflate

SpaceIL sitt fartøy, som ennå er under utvikling, er ikke et kjøretøy. I stedet valgte de israelske ingeniørene et «hoppe»-konsept, som innebærer at fartøyet først lander, og deretter forflytter seg igjen ved hjelp av resterende drivstoff i rakettmotoren.

Fartøyet skal ifølge ingeniørene være på størrelse med en vaskemaskin, og baserer seg på avansert nano- og mikrosatelitteknologi fra Israel. Enheten er på størrelse med en vaskemaskin og skal være relativt rimelig å produsere.

Konkurransen er fremdeles åpen for de andre 16 deltakerne i Lunar Xprize-konkurransen, men disse må nå altså skynde seg dersom de skal hamle opp med det israelske laget, som nå er i en god posisjon til å bli den første private aktøren til å lande et fartøy på Månen. Mer informasjon finner du på konkurransens hjemmesider.

Lyst på noen unike, sylskarpe bilder fra Månen? NASA slapp nylig et digert lass »

(Via Cnet)

annonse