Nå kan du kjøpe mobildata til hele familien på én gang

Men lønner det seg egentlig?

Vi lanserte idéen i vår ønskeliste til mobiloperatørene tidligere i år, og nå følger Onecall som første operatør opp.

De lanserer nemlig konseptet «Familiepakka», hvor én hovedbruker kan få ansvaret for å dele ut mobildata fra én datakvote til alle familiens brukere.

– Hverdagsinnovasjon

Alt selvfølgelig håndtert fra operatørens egen app.

OneCall-sjefen Øistein Eriksen.

– Dette handler om hverdagsinnovasjon og tilrettelegging i det vi vet er en hektisk hverdag for mange familier. Med familiepakka får én hovedbruker, typisk mor eller far, en felles databøtte på selvvalgt antall gigabytes som han eller hun fordeler til de øvrige familiemedlemmene etterhvert som måneden går. Enkelt, og kun ved noen få tastetrykk på mobilen, sier OneCall-sjef Øistein Eriksen i en pressemelding.

Familiens dataoverhode kan trekke fra eller legge til data underveis i måneden.

– Mitt tips til foreldre er å herved droppe det utdaterte konseptet om lommepenger for barna; nå er det ”lommebytes” som gjelder. En liten oppvask til 100 megabyte eller bilvask til 200 megabytes er vel fair å kunne be barna om, sier Eriksen spøkefullt.

Hva koster det?

Hver bruker i familien betaler i utgangspunktet 99 kroner for fri ringing, SMS og MMS, og så kommer familiens felles datapakke i tillegg – alt på samme faktura.

Valgene for datapakke endrer seg etter hvor mange brukere familien har, men minstevalget er 1 GB per bruker, og maks varierer fra 30 til 50 GB. Familien kan maksimalt bestå av fem medlemmer.

Vi tar som vanlig en kikk på prisene for å se om det faktisk lønner seg. Vi tar for oss følgende scenario:

  • Far er familiens storforbruker av data, med 20 GB i måneden (Onecall Mobil 20 GB til 499 kroner i måneden er billigste alternativ i dag)
  • Mor er noe mer nøktern, med 5 GB (Chili Medium til 259 kroner i måneden var vårt valg for beste abonnement i denne kategorien i august)
  • Tenåringsdatteren har også stort forbruk, med 15 GB i måneden (Onecall Mobil 20 GB, 499 kroner i måneden)
  • Lillebror har akkurat fått smarttelefon, og har nå en datakvote på 1 GB (Beste alternativ er Komplett Miniflex til 125 kroner i måneden)

Beste mobilabonnement - august 2017: På jakt etter nytt mobilabonnement i sommer? Dette er de beste nå

Lønner seg ikke nødvendigvis

Eksempelfamilien vår bruker altså i overkant av 40 GB i måneden.

I dag ville de kunne kommet unna med 1382 kroner, med litt data til overs, hadde de valgt de billigste alternativene på markedet.

Onecall tilbyr 45 GB fordelt på fire brukere til 1395 kroner i måneden, som altså er en brukbar deal.

Vær imidlertid oppmerksom på at vi altså sammenlikner med de beste abonnementene på markedet.

I et scenario med bare to brukere, er det lite poeng i å gå for Onecalls løsning.

Si at paret bruker 8 GB til sammen, noe som vil koste 597 kroner med Familiepakka. Gitt at forbruket var relativt likt fordelt, ville de kunne kommet unna med 516 kroner ved å velge Chili Medium (5 GB) til begge to, og altså fått litt mer data.

I appen kan du fordele «databøtten» som du vil.

Om forbruket er 2 GB til mor og 6 GB til sønnen, ville det på sin side kostet henholdsvis 189 kroner for Chili Medium og 299 kroner for Komplett Medioflex+, altså 486 kroner til sammen.

Fleksibiliteten til å styre dataene etter behov kan selvfølgelig være en fordel med Onecalls familieløsning, men det kan også vise seg å være slitsomt å måtte inn og ut av appen for å fordele dataene. Masingen fra podene kan selvfølgelig også bli et element, men det eksisterer sikkert allerede, uansett hvilket abonnement de har.

Men ingen rollover

Én ting som Onecalls nye pakke ikke har er Data rollover. Altså en tjeneste hvor ubrukt data blir med til neste måned.

Det hadde vært veldig nyttig for en såpass stor databolk som kan være aktuelt her, men dessverre er ikke dette inkludert. Det bekrefter Onecalls kommunikasjonsrådgiver Kristian Fredheim overfor Tek.no.

Når vi spør hvorfor det er slik, får vi følgende svar:

– Konseptet er at familien velger en databøtte tilpasset familiens bruk og behov, som de underveis kan justere etter bruk. Kort og greit, skriver Fredheim i en SMS.

Dermed mister du et potensielt ganske viktig gode som stort sett er inkludert på alle andre abonnement nå. Det gjør at du bør se ganske kraftig på tallene – eller verdsette alt på én faktura (og eventuelt den ekstra makten du blir sittende med) – veldig høyt.

annonse