Til hovedinnhold

Nå vil snart telefonen bytte mellom 4G og WiFi når du snakker

Telenor ruller ut WiFi Tale – men alle får det ikke automatisk.

Shutterstock

Fornebu/Tek.no: I løpet av sommeren ruller Telenor ut en ny løsning som lar deg snakke i telefonen over både 4G-nettet og over WiFi. Det betyr at hvis du ringer til noen når du er hjemme og tilkoblet det trådløse nettet ditt, så vil samtalen gå over WiFi – og så vil samtalen automatisk kobles over til 4G-nettet så snart du forlater huset.

– WiFi Tale kommer snart. Det vil gjøre hver eneste kunde til sin egen dekningsdirektør. Kanskje blir jeg uten jobb. Her har du mulighet til å bestemme hvordan dekningen din skal bli hjemme, fortalte dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor under et pressearrangement på Fornebu.

Telefonen må støtte det

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller at stadig flere telefoner nå får støtte for VoLTE.
Kurt Lekanger, Tek.no

For at du skal kunne bruke WiFi Tale må telefonen støtte 4G Tale – eller Voice over LTE (VoLTE), som det heter på fagspråket. Inntil nå har tale stort sett foregått over 2G- og 3G-nettet, mens 4G (LTE) har vært et rent datanett.

Det holder imidlertid ikke bare med VoLTE-støtte – telefonen må også kunne veksle sømløst mellom å bruke nettet til mobiloperatørene og et WiFi-nett til tale. Begge deler er snakk om VoIP – altså «Voice over IP» – men via henholdsvis mobil- og WiFi-nett.

– Dette er en helt unik løsning, siden den gir handover frem og tilbake mellom et 4G-nett og et WiFi-nett, forteller Amundsen.

Før du kan begynne å bruke WiFi Tale må du oppdatere programvaren i telefonen din. Når – eller om – denne oppdateringen kommer vil avhenge av hva slags telefonmodell du har.

Du trenger ingen app

Alle WiFi-nett skal kunne brukes til WiFi Tale, så lenge telefonen kobler seg automatisk til dem. De eneste tilfellene hvor det kan bli problemer er om telefonen kobler seg automatisk til nett som krever pålogging via en nettside, men ellers skal dette være helt sømløst, ifølge Amundsen.

Og i motsetning til tradisjonelle VoIP-apper som Skype eller Viber trenger du ikke å installere en egen app. I stedet bruker du den vanlige ringefunksjonen på telefonen din, akkurat som du pleier.

Samsung Galaxy S7 er blant de første telefonene som vil støtte WiFi Tale.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En av fordelene med WiFi Tale er at du kan få tale selv i bygninger der det er dårlig mobildekning. Enkelte kontorbygg kan være konstruert slik at mobilsignalene har problemer med å trenge inn overalt, men stort sett har disse alltid god WiFi-dekning.

Hvis du er på steder uten 4G-dekning vil ikke veksling fra WiFi- til mobilnett fungere, men ifølge Amundsen vil samtlige basestasjoner i Norge ha 4G i løpet av 2017. I dag vil en Telenor-kunde som reiser rundt ha 4G-dekning i 3/4 av tiden, mens dette altså skal opp til 100 prosent i løpet av neste år.

Det å få til WiFi Tale-løsningen har vært forholdsvis komplisert, og det har tatt tid å få det til å fungere. Årsaken er SMS.

– Vi må få SMS til å fungere også når du er på WiFi, for eksempel hjemme. Det er veldig kjedelig om du må gå ut for å få SMS-ene dine, sier Amundsen.

Disse telefonene støtter VoLTE

Telenor har allerede støttet VoLTE en stund, vel å merke på et ganske begrenset antall telefoner. Nå i mai kommer også VoLTE-støtte på alle iPhone 6-modellene, samt iPhone SE.

Dette er telefonene som støtter – eller om kort tid vil støtte – 4G Tale. Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er noen garanti for at du skal få også WiFi Tale – da trengs det som sagt en ytterligere programvareoppdatering:

Disse får 4G Tale i løpet av mai:

Disse får 4G Tale «snart»:

Bør du velge et nett med Telenor- eller Telia-dekning?
Snart kommer Norges største test av mobilnettene »

annonse