Tek.no

Nyhet Beste mobilabonnement - august 2017

På jakt etter nytt mobilabonnement i sommer? Dette er de beste nå

Sommerstille etter at roamingreglene trådte i kraft i juni.

Niklas Plikk, Tek.no
19 Aug 2017 14:00

Etter en relativt stormfull vår i det norske mobilmarkedet, har det nå roet seg over sommeren. De fleste operatørene har sannsynligvis nok med å regne på hvor mye det har kostet å tilby fri EU-roaming til surfehungrige nordmenn i sommer, etter at de nye EU-reglene trådte i kraft 15. juni.

Siden forrige kåring i juli har det igjen skjedd lite, men en detalj hos én av operatørene gjør at vi endrer vårt valg for en av kategoriene.

Vær også obs på at om du velger Hello i dag, er du i praksis Ice-kunde fra høsten av, etter at selskapene ble enige tidligere i sommer.

Pris- og vilkårsmessig får det ikke allverden å si, da Hello og Ice allerede har nøyaktig samme priser og datapakker. Om du er av dem som må ha Telenor-dekning må du likevel se til noe annet enn Hello fremover, da operatørbyttet medfører at Hello-kundene vil gå fra Telenor- til Telia- og Ice-dekning.

Testkriteriene

Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi som vanlig delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Les også: Derfor burde du kjøpe lokalt SIM-kort når du drar på ferie

Her er månedens vinnere:

Kategori: Lite data

Kategorien «Lite data» passer best for deg som ikke bruker mobilen til å strømme musikk eller video.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Siden EU-reglene trådte i kraft 15. juni krever vi nå fri roaming i EU, og billig roaming i andre populære ferieland er også et pluss.

Best i denne kategorien:
En ting er sikkert: Du får ikke lenger 1 GB i måneden til under en hundrelapp, slik du gjorde før EU-kravet trådte i kraft.

Fire operatører peker seg ut med betraktelig lavere priser enn konkurrentene i denne kategorien. Det er Ice, Hello, Telipol og Komplett Mobil, hvor de to førstnevnte skal ha 129 kroner i måneden, mens Komplett og Telipol har lagt seg på 125 kroner.

Da får du altså fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data. Alle har fri fart på sine abonnementer, så vi må derfor se på hvordan de håndterer overforbruk om du skulle bruke mer data enn du har inkludert.

Ser vi på tallene over er det tydelig at det er ekstremt hard konkurranse i denne kategorien, og Komplett lanserte denne måneden en løsning vi har etterlyst. De tilbyr nå såkalt «Datakontroll», som gjør at du ikke lenger faktureres ekstra for bruk utover datakvoten, men at hastigheten heller strupes til 128 kbit/sek.

Det gir Ice konkurranse. Datapakkene til Ice er riktignok litt billigere enn Komplett sine, men Ice struper hastigheten helt ned til 64 kbit/sek. Ingen av disse hastighetene er brukbare til så mye annet enn chatting og enkel surfing, men for å illustrere forskjellen bruker Spotify 90 kbit til sin normalkvalitet for streaming. Det gjør dermed at Kompletts strupede hastighet fortsatt lar deg bruke Spotify, Ice sin gjør det sannsynligvis ikke.

Både Hello og Telipol fakturerer på sin side for overforbruk, og vi ser dermed bort fra dem videre i denne kategorien.

Komplett har også langt bedre priser enn Ice i viktige ferieland, og spesielt i Thailand, siden de takserer Thailand i sone 2, ikke i sone 3, som de fleste andre.

En potensielt vesentlig forskjell om du vurderer disse to er også at Komplett bruker Telenors nett, Ice bruker en kombinasjon av sitt eget og Telias nett. Her må du nesten avgjøre basert på hvor du oppholder deg mest. Er det i en av de store byene vil det være relativt likt, selv om vi kåret Telia til Norges beste 4G-nett tidligere i år basert på at de har 4G-dekning i større arealer enn Telenor.

Denne måneden må Ice se seg slått. Vi kårer Komplett Mobil MiniFlex 1 GB til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Kategori: Middels data

Med en datapakke på 5 GB kan du strømme litt musikk og video hver dag, men skrur du opp kvaliteten vil gigabytene fly fort.

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden passer for deg som har middels stort dataforbruk.

Vi stiller krav om fri roaming i EU, og rimelig utenlandsbruk ellers er et pluss.

Best i denne kategorien:
I denne kategorien har det skjedd store omveltninger siden før fri EU-roaming ble bredt innført.

Der det var enorm konkurranse og tett mellom prispunktene tidligere, er det nå kun tre operatører igjen med det vi vil kalle ordentlig gode tilbud: Chili Mobil og Nextgentel til 259 kroner og Telio til 258 kroner.

Vil du ha en ekstra gigabyte er Komplett Mobil også et alternativ. De tilbyr 6 GB til 299,-.

* Telio og Nextgentel kaller det datautvidelser. Data rollover gjelder ikke for disse

Nextgentel og Nextgentel-eide Telio var blant de aller siste operatørene til å slippe sine nye abonnementer, og spesielt Telio har virkelig satset hardt på 5 GB-abonnementet sitt, som nå er omdøpt til Telio Go 5 GB. Borte er overfaktureringen de drev med før, og inn er også kommet nye datapakker, hos Telio og Nextgentel kalt «datautvidelser».

De skiller seg fra vanlige datapakker ved at du «utvider» kvota di for inneværende måned, altså at du i praksis får 5 GB ekstra om du bestiller datautvidelsen kalt 10 GB til 5 GB-abonnementet ditt.

Telio/Nextgentels løsning gir deg mye ekstra data for pengene sammenliknet med konkurrentene, men minuset er at data rollover ikke gjelder for utvidelsene. Et annet problem er at du ikke bare kan bestille litt ekstra data om du trenger det en måned, men må ut med hele 179,- for 5 ekstra gigabyte som billigste alternativ. Du kan imidlertid surfe videre med redusert hastighet uten å betale for det.

Chilis datapakker er mindre og dermed mer fleksible, i tillegg til at de har rollover inkludert, men er til gjengjeld langt mer kostbare. 349 kroner for 5 GB er ikke spesielt kundevennlig.

Også her må du imidlertid være oppmerksom på utlandsprisene, selv om det ikke skiller voldsomt mye. Telio har frem til nå oppgitt at det koster over 26 kroner minuttet å ringe hjem fra USA, men på forespørsel får vi oppgitt at det ikke stemmer og at riktig pris skal være 4,99,- per minutt.

Telio virker gjennomgående å ha litt høyere priser for utenlandstrafikken enn Chili. Telio har dessuten egne priser per land, ikke per sone, så det er ikke bare-bare å ha oversikt, og til sist ulike priser per operatør i enkelte land, for eksempel Tyrkia.

Chili har på sin side satt ned dataprisene i USA og Thailand i løpet av sommeren, så de fremstår noe mer gunstige enn de gjorde tidligere, og det er nok til å vippe denne måneden til deres fordel.

Vi kårer Chili Medium til månedens beste mobilabonnement i kategorien middels data.

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv her »

Kategori: Mye data

Med 10 GB datapakke har du nok data til å kunne strømme ganske mye video og høre en del på musikk.

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB. Fri EU-roaming er et krav og det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Best i denne kategorien:
Hello var kongen i denne kategorien frem til de satte opp prisene drastisk tidligere i år. Alene på toppen i 10 GB-kategorien troner nå Chili, som tilbyr 10 GB til 349 kroner i måneden. Komplett er i nærheten, men har økt til 12 GB for 379,-.

Om du klarer deg med 10 GB er det derfor liten tvil om at vi ville valgt Chili slik som prisene er nå, men du må samtidig være litt oppmerksom på at datapakkene til Chili ikke akkurat er billige. 349 kroner for 5 GB er nærmest ran på høylys dag, men uansett billigere enn megabyte-takseringen de drev med før. Da er Kompletts nye datapakker et mer gunstig tilbud, med 99 kroner for 1 GB, 199 kroner for 3 GB eller 249 kroner for 5 GB.

Med Kompletts lansering av Datakontroll denne måneden er det også slik at ingen av disse fakturerer ekstra for overforbruk.

Igjen gjentar vi dog vår oppfordring om å passe på datamengdene om du drar til utlandet med et Chili-abonnement. Med 1,99/MB i USA og 9,99/MB i Thailand tikker taksameteret veldig fort.

Komplett skal ha 0,99 kr/MB både i USA og Thailand, en langt mer gunstig ordning. For det operatørene kaller sone 3, som for eksempel inkluderer Canada, Japan og og Australia, er det også stor forskjell. Chili skal ha 9,99/MB, Komplett 1,99.

Om 10 GB er nok for deg ville vi nok kanskje holdt oss til Chili, om du trenger 12 eller reiser mye utenfor EU er Komplett det beste valget, og vi synes også det er den beste dealen denne måneden. Pillen sukres også av at du nå kan velge struping av hastigheten i stedet for overfakturering av data.

Månedens vinner i kategorien Mye data er Komplett MaxiFlex 12 GB.

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

Kategori: Superbruker

Vil du strømme mye video og musikk i høy kvalitet trenger du en stor datapakke.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Best i denne kategorien:
Tidligere i år endret Komplett Mobil datapakken på Megaflex-abonnementet sitt fra 20 til 30 GB, og dermed laget de et abonnement som er skreddersydd superbrukerkategorien vår. De stakk dermed av med seieren.

Tidlig på sommeren lanserte også Chili et abonnement på 30 GB, og de priset i tillegg dette under Kompletts alternativ, med 559 mot 579 kroner.

Forrige måned svarte imidlertid Komplett ved å senke prisen på Megaflex til det samme som Chili skal ha, altså 559 kroner i måneden.

Andre alternativer er Telia Smart Total 40 GB og Telenor Frihet 40 GB, som begge koster 699 kroner i måneden.

Dette er rett og slett en fryktelig vanskelig kategori å kåre en vinner i. Chili er billigst for 30 GB, og fakturerer heller ikke for overforbruk. De lovet også tvilling-SIM fra 1. juli, men opplyser at dette har vist seg litt vanskeligere enn de hadde forutsett, så det er ikke på plass før i september.

Komplett tilbyr både tvilling- og data-SIM, mens Telia og Telenor begge er «fullservice»-selskaper som har få hull i tilbudet. De har også bedre løsninger for dataforbruk i utlandet, med pakker som gjør at du i alle fall kan surfe litt før hundrelappene begynner å fly.

Kompletts reduserte utenlandspriser forrige måned gjorde også deres tilbud langt mer attraktivt, og nulltakseringen av overforbruk er kjekk å ha, selv om vi tviler på at det er like gunstig i denne klassen, da en ordentlig superbruker neppe tar til takke med 64 eller 128 kbit/sek når datakvota er brukt opp.

Om du vet at 30 GB er nok til å dekke ditt forbruk og hovedsaklig har planlagt å holde deg innenfor Norge og EU/EØS er det lite i veien for å velge Chili, men vi foretrekker Kompletts gunstigere datapakker og lavere priser i utlandet.

Om du reiser mye utenfor EU/EØS ville vi kanskje sett på et av abonnementene fra Telia eller Telenor. Likevel synes vi det for den gjengse brukeren er litt vanskelig å forsvare nesten 150 kroner ekstra for de 10 ekstra gigabytene som begge de to største operatørene krever.

Vi kårer Komplett MegaFlex 30 GB til månedens beste abonnement i kategorien Superbruker.

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

annonse

Les også