Til hovedinnhold

Nå kan du bytte julegavene

Her er det du må huske på.

Fikk du en MP3-spiller med vel liten plass, eller kanskje to digitale fotorammer? Å bytte inn julegaver skal ikke være noe problem, men om du vil ha penger i hånden er det ikke alltid like lett.

Den store byttedagen

27. desember fylles nok en gang butikkene opp av kunder. Denne gangen skal de ikke handle, men er ute etter å bytte inn gaver de har fått.

Om varen er ubrukt skal det ikke være noe problem å få tilbake pengene, om du har kvittering eller byttelapp vel og merke.

- Hos Elkjøp har vi en "30 dagers returrett"-garanti, der du kan få pengene tilbake dersom varen returneres innen 30 dager,  opplyser kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp, Christian Brekke, til Teknofil. 

– For julegaver har vi nå satt denne fristen til å gjelde til 24. januar 2010. Så lenge varen som kommer inn er ubrukt og vi fører varen, så gjør vi vårt beste for å imøtekomme kunden. Men om du vil ha penger tilbake må vi se en kvittering eller byttelapp. Uten dette vil vi bytte produkt mot produkt, 

Verd å merke seg er at mobiltelefoner og produkter solgt med abonnement ikke kan byttes. Skal du returnere eller bytte musikk, spill eller film er det viktig at emballasjen ikke er brutt.

Det skal det heller ikke være noe problem å bytte inn varer kjøpt i Elkjøps nettbutikk. Da skal du enkelt kunne gå til nærmeste fysiske forhandler og bytte varen der. Eventuelt kan du sende varen tilbake per post.

Trenger ikke kvittering

Dette må du også gjøre hvis du har mottatt gaver kjøpt i rene nettbutikker, men det er mer kronglete. Du er avhengig av å ta kontakt med den som ga deg gaven for å returnere den, og tilbakebetalingen skjer da direkte til det kredittkortet som ble benyttet da varen ble kjøpt.

- Kunden trenger ikke egen kvittering for å bevise at gaven er kjøpt hos oss. Dette ligger nemlig automatisk inne i vårt system. Kunden som har kjøpt gaven må da logge seg inn i sin konto, og  fylle ut angrerettsskjema. De mottar da et returnummer fra oss, merker pakken med dette og sender den så per post eller leverer den direkte til vårt Pick-up-point. Vi sjekker så varen og hever kjøpet i henhold til angreretten, forklarer Jan Bredo Pettersen fra nettbutikken MPX.no.

Det samme systemet har de også i de andre nettbutikkene. Dette er meget praktisk, men medfører også at det er vanskelig å skjule for giveren at du vil bytte gaven du fikk. I forbindelse med julen har MPX og noen andre nettbutikker som Komplett i år forlenget angrefrist til 15. januar.

Jula kan utnyttes

Det at mange butikker lar kundene bytte julegaver uten kvittering betyr at det mest praktiske er å ta med gaven til en fysisk butikk som fører produktet og se om det er andre varer som er interessante der. Det er trolig mange varer som årlig blir byttet i andre butikker enn de ble kjøpt.

Om du ikke vil at gavekjøper skal vite at du "oppgraderer" MP3-spilleren de ga deg til jul, er kanskje dette løsningen. Men giveren vil trolig heller ikke gråte om du forklarer at du heller vil spytte i litt ekstra selv for å få et bedre produkt.

Mer om
annonse