Til hovedinnhold

NFC-satsning til 200 millioner kroner

2300 butikker og kiosker hos Norgesgruppen utstyres med NFC-kompatible betalingsterminaler.

Visa

Over 1 700 dagligvarebutikker og rundt 600 kiosker i Norgesgruppen skal utstyres med nye betalingsterminaler. Totalt skal det fordeles 6 000 terminaler over hele landet, og samtlige vil bli utstyrt med NFC.

For deg som forbruker betyr dette at du i framtida kan sveipe telefonen over terminalen i butikken for å betale for din daglige melk og brød.

For deg som aktør i telebransjen betyr det derimot nye forretningsmuligheter – og kanskje en utfordring.

For Norgesgruppen konstaterer at det i verste fall kan komme til å koste dem over 200 millioner kroner i året å gå over til NFC-basert betaling.

Den utgiften akter ikke konsernet å bære alene.

Dyre, internasjonale løsninger

Og trodde du det var betalingsterminalene som kostet, så tar du feil. De leies, og leieprisen er ikke noe problem.

Ifølge leder for verdiøkende tjenester i Norgesgruppen, Odd Birkenes, er årsaken derimot at de internasjonale betalingstjenestene er dyrere for handelsstanden enn den velkjente, norske Bankaxept-standarden.

– NFC-basert betaling vil foregå over Visa og Mastercard, og det er her merutgiften ligger for vår del. Regnestykket viser at dersom alle betalinger i fjor skulle vært foretatt via en NFC-basert løsning med Visa eller Mastercard, ville utgiftene våre ha økt med minst 200 millioner kroner, sier Birkenes til Inside Telecom.

Denne utgiften vil likevel bare realiseres dersom absolutt alle betalinger skulle vært gjennomført over NFC. Med tanke på utbredelsen av NFC-kort og NFC-telefoner i Norge i dag, er det pent lite som tyder på at skrekkscenarioet vil bli realisert med det aller første.

Men problemet er like fullt reelt, mener Birkenes, og frykter overgangen kan gi dyrere matvarer for forbrukerne.

Økende kortbruk

Statistikken viser at Bankaxept øker i popularitet, og fortsatt øker antallet betalinger gjennomført med kort her til lands. I dag benyttes Bankaxept langt over 100 millioner ganger per måned, og 35-40 milliarder kroner skifter hver måned eier via denne betalingsløsningen.

– Med 37 prosent av markedet er vi landets største aktør innen dagligvarehandelen. For oss er dette en høyst reell problemstilling som vi må ta på alvor, sier Birkenes.

Han mener det finnes tre mulige løsninger på problemet. Enten må Norgesgruppen ta regningen, kundene ta regningen eller bankene ta regningen.

Dette vil enten bety økte matvarepriser, et tillegg på regningen for kunder som betaler via NFC eller en prisøkning fra bankenes side.

Ingen foretrukken løsning

Han mener alle aktørene, inklusive mobiloperatørene, må sette seg ned og se på hvordan problemet best kan løses.

– Hva anser du som den beste løsningen på denne utfordringen?

– Tja, si det. Det har jeg ikke noe klart svar på. Det blir vel uansett kundene som tar kostnaden, enten direkte eller indirekte, svarer Birkenes.

Les også:

annonse