Til hovedinnhold
NyhetTest av restaurantguider til mobilen

Finn det beste måltidet med mobilen

Unngå restaurant-tabber med disse appene.

Tyggo og Restauranter

Å finne en bra restaurant til enhver anledning kan være en utfordring. Før ville du kanskje lese restaurantanmeldelser i papiravisene eller spørre en bekjent om råd, men i disse dager har du andre hjelpemidler for hånden også. Vi snakker om apper til mobilen.

I applikasjonsbutikkene Apple App Store (til iPhone/iPad) og Google Play Store (til Android-mobiler og -nettbrett) finnes det veldig mange restaurantguider. Vi har testet noen av de mest kjente appenene som er aktuelle i Norge, og her er det mye snadder.

Tyggo

Tyggo til Android.

Tyggo er en restaurant-app kun for Oslo. Det første som slår oss er at menyen er enkel og oversiktlig, med få valg annet enn å begynne letingen etter et spisested. På forsiden får du automatisk opp et søkefelt øverst, og deretter en liste over de nærmeste spisestedene, når du starter appen. Bruk søkefeltet hvis du leter etter en bestemt restaurant eller en bestemt type mat. Dessverre kan du ikke søke via kartet eller søke etter en bestemt bydel i hovedstaden.

Det som derimot er veldig kjekt med Tyggo er at du får frem en fullverdig meny og prisliste direkte i appen for mange av hovedstadens restauranter og caféer. Dette mangler i alle andre apper vi har testet. Du blir heller ikke spurt om å registrere deg som bruker, eller logge inn med Facebook, noe vi setter stor pris på.

Når du trykker deg inn på en restaurant får du ofte også frem anmeldelser fra blant annet VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv eller utvalgte Blogger, i tillegg til brukerkommentarer. Dette gir deg rask oversikt over hvorvidt denne restauranten kan passe anledningen. Anbefalte spisesteder merkes for øvrig med en blå "tommel opp" i resultatlisten. Dette betyr at anmeldelsene eller brukerkommentarene totalt sett har resultert i en score på over "2/3". Tilbud fra restauranter merkes med en grønn merkelapp som det står tilbud på, men dette fant vi ingen eksempler på da vi testet appen.

Det er enkelt å legge inn egne vurderinger, eller tipse Tyggo om en restaurant du ikke finner fra før i appen. Det vi savner er flere søkemuligheter, eller i alle fall at søkefeltet ikke forsvinner når vi scroller ned. Her burde det også være mulig å søke på "Sagene", "Gamlebyen" eller "Sentrum" i tillegg til spesifikke navn på spisesteder. I tillegg burde selvsagt en så bra app gjelde hele Norge, ikke bare Oslo. Alt i alt liker vi Tyggo, og kan trygt anbefale den hvis du er på jakt etter fôr i Tigerstaden.

Last ned Tyggo til iPhone eller Android

Karakter: 5/6

Les også: Lei av Grandiosa til middag? (test av Gojee)

Restauranter

Restauranter - til iPhone.

Appen som rett og slett bare heter Restauranter finnes dessverre kun til iPhone. Ifølge utgiver Oregano.no skal du finne detaljert informasjon om 1600 restauranter i hele Norge, og få muligheten til å reservere bord direkte via appen hos flere av dem.

Brukergrensesnittet i appen Restauranter ser bra ut, men vi opplever dem også som litt rotete. Du kan velge hvilken by du vil se , men da får du kun opp en lang liste med byer (heldigvis alfabetisert). Vi synes det hadde vært smidigere i kunne skrive inn by selv i tillegg. Det samme gjelder de mange kategoriene for kjøkkenets opphav. Du kan dessuten ikke velge flere kategorier på en gang, noe som kunne vært nyttig hvis du ikke vet om du vil ha thailandsk eller tapas.

Det vi egentlig liker aller best med Restauranter er at appen dekker hele Norge, ikke bare Oslo. Samtidig skal det sies at det er klart flere caféer og restauranter som er tatt med i de største byene. Ulsteinvik er for øvrig tatt med som et eget valg, til tross for at vi ikke får opp noen spisesteder her. Kartsøket er veldig rotete, og det samme må sies om brukeranmeldelsene. Vi registrerer også at Burger King likevel ikke har blitt byttet ut med Max Burger på Egertorget, ifølge Restauranter-appen, og det begynner vel å bli en stund siden? Norges beste restaurant heter for øvrig KICK Malt & Mat i Kristiansand, skal vi tro appen, med Oslos Alex Sushi på andreplass. Det kan godt stemme, men vi hadde for eksempel trodd at gourmetrestauranten til mesterkokk Terje Næss, Onda, ville nå Topp 25, noe den ikke gjør.

Inntrykket av Oregano.nos app er ikke kjempebra. Databasen virker stor og omfattende, men lite oppdatert. Menyene er dessuten kronglete, kartsøket er håpløst og kategoriene er mange og uoversiktlige. Vi fant utrolig nok ikke noen restauranter som lot oss bestille bord via appen heller. Denne appen finnes ikke til Android, men trøsten er at det gjør ingenting – det finnes nemlig bedre alternativer.

Last ned Restauranter til iPhone

Karakter: 2/6

Les også: Her er høstens nye iPhone-apper

Se neste side for test av Yelp og Foodspotting

Yelp og Foodspotting

Yelp

Yelp - til iPhone.

Den populære appen Yelp er mye mer enn "bare" en restaurant-app, men til nettopp dette formålet er den likevel veldig bra. Årsaken er at det er mange som bruker Yelp daglig – også i Norge – og det betyr at brukeranmeldelsene er ganske oppdatert. Egentlig dekker denne appen barer, bensinstasjoner, apoteker, museer og mye annet i tillegg til spisesteder, samt at det er en sosial greie med innsjekkinger, utmerkelser og rabatter på toppen. Du velger imidlertid selv i hvilken grad du ønsker å delta, og kan fint bruke appen utelukkende som restaurantguide.

Du må dessverre registrere deg som Yelp-bruker, enten via deres løsning eller Facebook, selv om du bare er interessert i brukeranmeldelsene, og det er vi ikke nødvendigvis så begeistret for. Det som gjør Yelp så bra med tanke på å finne gode restauranter er nettopp at tjenesten har så mange ivrige brukere, som flittig legger igjen kommentarer overalt. Dette blir litt på samme måte som TripAdvisor (reise), bare med større fokus på spisesteder og shopping. Det vi savner mest er en enda tydeligere fremstilling av prisnivå, eller aller helst oppdaterte menyer.

Yelp-appen har et flott, oversiktlig brukergrensesnitt og et godt kart med gode søkefunksjoner. Bare det er et godt utgangspunkt. Anmeldelsene er skrevet av andre Yelp-brukere, men vi har inntrykk av at flere har gjort seg flid med tilbakemeldingene sine.

Som ren restaurantguide fungerer Yelp veldig bra. Hvis du vil gjøre gjøre mer ut av restaurantbesøkene eller shopping-turene dine – ved å sjekke inn eller finne matinteresserte venner – er den kanskje enda bedre.

Last ned Yelp til Android eller iPhone

Karakter: 5/6

Les også: Skaff deg høstens nye Android-apper

Foodspotting

Foodspotting - til Android.

Foodspotting har gjort det spesielt bra i USA, men kan også brukes av norske "foodies". Dette går ut på noe så enkelt som å ta bilde av maten du får servert på restauranter, caféer, barer og andre spisesteder, samt en kommentar om du måtte ønske det. Deretter kan andre brukere markere om de "ønsker", "har prøvd" eller "elsker" den samme matretten på det aktuelle stedet. Du kan også markere om du synes bildet var et "Great Shot" eller om matretten var en "Great Find".

Dette er appen for matglade mobilfotografer, og dem er det jo mange av. Foodspotting er dessuten koblet opp mot Yelp, slik at du kan få ytterligere informasjon om selve restauranten hvis du skulle ønske det. Det er imidlertid slik at Foodspotting bare blir så bra som det brukerne gjør den til, og i Norge er det foreløpig for få brukere til at den når sitt potensial. Det kan nemlig gå mange dager før det dukker opp ett, eneste, nytt bilde i appen her til lands. I for eksempel New York eller London kommer det flere nye bilder hver eneste dag.

Du trenger ikke registrere deg som bruker for å bla i bildegalleriet, og det liker vi. Hvis du derimot ønsker å delta aktivt med egne bilder eller markeringer må du enten logge inn via Facebook eller opprette en bruker. Vi liker at de har gjort appen tilgjengelig både for anonyme og for aktive brukere.

Kartet i Foodspotting ser veldig bra ut, med miniatyrbilder som spretter opp på stedene der bildene er tatt. I storbyene finner du også guider som brukerne har laget, og disse kan det kanskje være verdt å sjekke ut hvis du skal ut og reise. Foodspotting er egentlig en meget bra "foodie"-app, men akkurat i Norge blir den temmelig stusselig med såpass få brukere. Derfor konkluderer vi med at denne er foreløpig best egnet for spesielt interesserte eller de som reiser mye utenlands.

Last ned Foodspotting til Android eller iPhone

Karakter: 4/6

Les også: Dette er de essensielle Android-appene

Mange flere apper

Disse fire appene er blant de mest populære restaurantguide-appene i Norge akkurat nå. Hvis du leter i Google Play Store eller Apple App Store vil du finne flere apper som gjør mye av det samme.

Du kan også bruke reiseapper som for eksempel TripAdvisor, TouristEye eller Stay.com for å finne restaurantanmeldelser, eller rett og slett noe så enkelt som Google Maps med funksjonen "Lokalt" (Latitude).

Hvilken app bruker du for finne en god restaurant? Kommenter i forumet!

Les også: Her er de essensielle iPhone-appene

annonse