Til hovedinnhold

Nå er piratpartiet det største partiet på Island

Hver tredje islending sier de vil stemme på dem.

Da det islandske piratpartiet Píratar kom seg inn på alltinget med hele 5,1 prosent av stemmene i valget i 2013, var det i manges øyne en sensasjon. Men ikke en like stor sensasjon som et valg i dag ville gitt.

Det klart største partiet

Piratene har hatt kraftig fremgang i de siste månedene. Foto/skjermdump: Gallup

To ferske målinger (Gallup og MMR) gir nemlig piratpartiet en oppslutning på henholdsvis 34,1 prosent og 34,5 prosent. Det betyr at over én tredjedel av islands befolkning med stemmerett ville ha stemt på dem, om det var valg i dag.

Partiet har dessuten den klart største oppslutningen av alle de politiske partiene på Island. Selvstendighetspartiet er nummer to, med cirka 21 prosent av oppslutningen.

De fleste andre partiene mister oppslutning

Piratene må med andre ord ha gjort en god figur i de siste årene. Fremgangen kommer på bekostning av de fleste andre partier, men det er Islands svar på Fremskrittspartiet som har mistet mest støtte i folkeopinionen.

Det islandske piratpartiets politikk fokuserer ifølge nettstedet Daily Kos på ytringsfrihet, direkte demokrati, å støtte opp under individets privatliv, å gjøre regjeringsprosessene gjennomsiktige og sikre at informasjon og digital data kan deles åpent.

De er også kjent for sitt ønske om å tilby den kjente varsleren Edward Snowden asyl på Island.

Her i Norge har vi også et piratparti
Det ble offisielt landsdekkende i 2013 »

(Kilde: Daily Kos)

annonse