Tek.no

Nyhet

Mener Runkeeper sender persondata døgnet rundt

Forbrukerrådet klager appen inn til Datatilsynet.

Forbrukerrådet / Kjell Håkon K. Larsen / Runkeeper
18 Mai 2016 20:00

I forbindelse med sin Appfail-kampanje, har Forbrukerrådet denne uken avduket at appen Runkeeper sender persondata selv når den ikke er i bruk. Samtidig stiller de også spørsmål ved appens rutiner for å slette dataene.

Via sin egen hjemmeside forklarer Forbrukerrådet at de ser alvorlig på oppdagelsen – og klager appen inn for Datatilsynet for brudd på norsk og europeisk personlovgivning.

Ikke omtalt i brukervilkårene

Finn Myrstad i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet / Kjell Håkon K. Larsen

Appfail-kampanjen har blitt utført av SINTEF, som har gått 20 av de mest brukte appene nærmere etter i sømmene. De har altså funnet at Runkeeper-appen for Android-plattformen sender fra seg persondata døgnet rundt – selv om du ikke trener.

– Alle skjønner at Runkeeper sporer brukerne sine når de trener, men at det samme skjer når treningsøkten er over, er på ingen måte greit, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Et av problemene med denne utleveringen av data er at den ikke står nevnt i brukervilkårene til appen.

– Ikke bare er dette et brudd på personvernlovgivningen, men vi er også overbevist om at brukerne ikke ønsker å bli sporet på denne måten, eller at informasjon om hvor du befinner deg, fysisk form og treningsvaner, blir delt med tredjeparter, forklarer Myrstad.

Setter også spørsmål ved sletterutiner

Forbrukerrådet stiller seg altså kritisk til at appen sender avgårde persondata til tredjeparter til alle døgnets tider. Men det er ikke bare dette de finner problematisk ved appen.

Samtidig klager Forbrukerrådet Runkeeper inn for manglende sletterutiner. Ut fra selskapets egne vilkår er det nemlig uklart om persondataene dine slettes rutinemessig.

– Runkeeper er pålagt å slette informasjon når denne ikke lenger er relevant, eller brukerkontoen avsluttes. Vi forventer at selskapet både etterlever europeisk regelverk, og blir klare på hvordan dette gjøres, sier Myrstad.

Samtidig reageres det på måten Runkeeper forholder seg til ansvaret for disse persondataene.

– Når selskapet i tillegg fraskriver seg ansvaret for tredjeparters behandling av brukerdata, så er det opplagt at Runkeeper trenger å gå noen runder om hvordan de behandler brukernes data og personvern, avslutter Myrstad.

Cathrina Ned i Datatilsynet.
Hans Fredrik Asbjoernsen/Datatilsynet

Datatilsynet vil be om forklaring

Til Aftenposten forklarer Catharina Nes, fagdirektør i Datatilsynet, at de vil følge opp saken. Hun stiller seg spørrende til hvorfor en app må sende fra seg data når den ikke er i bruk.

- Hvis tjenesten sporer brukeren døgnet rundt uten å informere om dette og uten samtykke, er det et brudd på norsk og europeisk personvernlovgivning. Selv med informasjon og samtykke kan slik innsamling av data være i strid med regelverket, forklarer Nes.

Et av de avgjørende punktene i denne klagen kan være det at appen ikke har opplyst brukerne om den omfattende sendingen av data.

- En app-leverandør kan i utgangspunktet dele data med tredjeparter hvis de har innhentet samtykke fra brukeren. Deling av data med tredjeparter innebærer som regel at dataene brukes til andre formål enn det som har med bruksområdet til appen å gjøre, for eksempel til markedsføring, avslutter Nes.

Er du på jakt etter en treningsklokke?
Sjekk denne råtassen fra Garmin »

(Kilde: Forbrukerrådet, Aftenposten)

Les også
Forbrukerrådet går til angrep på aktivitetsmålerne
Les også
Snart kommer verdens heftigste grafikkort - slik ser markedet ut før det blir snudd på hodet
Les også
Ikke likegyldig hvilken lader du bruker til mobilen din
Les også
Sjekk ukens app-anbefalinger: Her er ukens anbefalte apper!
annonse

Les også