Til hovedinnhold

Europa truer Google med store bøter

Må ordne opp i personvern-praksisen.

Wlad74/Shutterstock.com, Wikipedia Commons

Søkemotorgiganten Google er ingen nykommer når det gjelder å havne på kant med loven på grunn av personvern-relaterte uoverenstemmelser, og nå er flere europeiske land igjen ute etter selskapet.

De to datasikkerhetsbyråene CNIL og AEPD, henholdsvis fransk og spansk, truer nå Google med bøter for brudd på de respektive landenes personvernlover. Dette skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ikke innfridd kravene

Bakgrunnen er at Google i fjor valgte å kombinere innsamlingen av personopplysninger fra samtlige av selskapets tjenester, noe brukerne ikke hadde anledning til å velge bort. Som et resultat av dette startet europeiske myndigheter en etterforskning og ba Google endre vilkårene innen februar i år, noe selskapet ikke har etterkommet.

Franskmennene har nå gitt Google tre måneder på seg til å innfri kravene, eller betale en bot på opptil 150 000 euro, altså rundt 1,2 millioner kroner. Spania truer på sin side med bøter på cirka 2,3 millioner kroner for hver av lovene selskapet skal ha brutt.

Det spanske byrået peker blant annet på at Google ikke har vært klare på hva de bruker dataene til og at de sitter på informasjonen for lenge.

Flere land følger

De franske og spanske bøtene er riktignok lommerusk for et stort selskap som Google, men ifølge CNIL vurderer også Storbritannia, Italia, Nederland og Tyskland lignende tiltak. I så fall kan de samlede bøtene bli vesentlig høyere.

Innen utgangen av juli måned vil det i tillegg bli iverksatt tvangstiltak overfor Google, uttalte CNIL, men det er uvisst nøyaktig hva dette innebærer.

Søkemotorgiganten har lenge vært i dialog med europeiske myndigheter for å prøve å legitimere praksisen, og mener de har sitt på det rene.

– Vår personvern-praksis respekterer europeiske lover og setter oss i stand til å utvikle enklere og mer effektive tjenester. Vi har imøtekommet myndighetene fullstendig i denne prosessen, og vi vil fortsette å gjøre dette, sa en talsperson for Google i en e-post til Reuters.

Dermed slåss altså søkemotorgiganten for tiden på to fronter, da de på hjemmebane nå kjemper for å legge alle kortene på bordet etter den mye omtalte NSA-skandalen.

Blant IT-selskaper gjør Google det faktisk bra på personvern:
Scorer høyt i personvern-rapport »

(Kilder: Reuters, via Engadget)

annonse