Tek.no

Nyhet

Nå skal Googles selvkjørende biler ut på vanlige veier

Nye prototyper klar til dyst.

Google
19 Mai 2015 10:36
annonse

Selvkjørende biler er blant de nye teknologiene som har potensiale til å revolusjonere hverdagen vår, og blant dem som befinner seg på frontlinjen av denne utviklingen er Google. Nå tar søkegiganten atter et stort steg fremover, for i et ferskt blogginnlegg melder selskapet at de selvkjørende bilene er klare for vanlige veier.

Nærmere bestemt skal et knippe nye prototyper som selskapet har bygget nå innta byen Mountain View i området kjent som Silicon Valley, hvor Google har sitt hovedkvartér.

Bruker avansert teknologi

Bilene skal riktignok ikke farte rundt helt på egen hånd, men vil være bemannet med sikkerhetsmannskap i tilfelle noe går galt. Prototypene skal imidlertid være svært pålitelige og bruker samme teknologi som de selvkjørende Lexus-modellene som Google har jobbet med i flere år.

Googles selvkjørende biler er ikke spesielt romslige på innsiden. Foto: Google/YouTube

Mer

Disse modellene har nå blitt så avanserte at de kan forsere travle bymiljøer ved å gjenkjenne flere hundre ulike typer objekter på samme tid, for eksempel fotgjengere, busser, trafikkvakter som holder oppe stoppskilt og til og med ulike håndsignaler fra syklister.

annonse

Teknologien skal være i stand til å være enda mer oppmerksomme i trafikken enn mennesker, og kan derfor også ta mer veloverveide valg i trafikken, i tillegg til å kunne forutsi hendelser. Lexus-flåten som benytter denne teknologien har til sammen tilbakelagt rundt 1,6 millioner selvkjørte kilometer.

Kjører 40 kilometer i timen

Dette skal ifølge Google tilsvare 75 år med bilkjøring for en gjennomsnittlig, amerikansk bilfører. Dermed er altså de nye prototypene som nå skal innta veiene i Mountain View basert på velutprøvd teknologi, men i tillegg har Google gjennomført grundige tester av både programvaren og sensorene som prototypene er utstyrt med.

Av sikkerhetshensyn har de selvkjørende bilene som skal ut på veiene en maksfart på 40 kilometer i timen, og bilene vil altså også ha førere om bord. Førerne kan benytte et avtagbart ratt til å styre bilene, og bilene har også gass- og bremsepedaler slik at førerne om nødvendig kan ta over kontrollen fullstendig.

En introduksjonsvideo til de nye selvkjørende prototypene kan du se under.

annonse

Googles selvkjørende biler har vært i elleve ulykker på seks år: Men det har aldri vært teknologiens feil »

Les også
Gjennombrudd i USA: Selvkjørende biler skal få kjøre uten et menneske i førersetet
Les også
Lexus viser frem fungerende svevebrett i ny video
Les også
Google har opprettet sitt eget bilselskap
Les også
Googles talestyring får hjelp fra Ulsteinvik
Les også
Dette skal være et fungerende «svevebrett»
Les også
– Fremtidens biler vil bli like avanserte som superdatamaskiner
Les også
Googles autobiler har vært i elleve ulykker på seks år
Les også
Google vil plassere kollisjonsputer på utsiden av sine selvkjørende biler
Les også
Volvo skal bruke nettskyen til å gjøre bilkjøringen tryggere
annonse

Les også