Tek.no

Nyhet

Androiden «Han» kan holde øyekontakt, føre samtaler og lese ansiktsuttrykk

Se video av den ubehagelig livaktige roboten her.

YouTube/GlobalSourcesDotCom
21 Apr 2015 15:13

Sci-fi filmen «Blade Runner» fra 1982 er satt til år 2019, og portretterer en fremtid som er langt mer avansert enn der vi ligger an til å være om fire år. Androider, menneskelignende roboter, er en sentral del av filmens handling, der de er så avanserte at de glir umerkbart inn blant de ekte menneskene.

Vi er ikke helt der ennå, men det ser ut til at vi er godt på vei. Nettstedet CNET skriver om selskapet Hanson Robotics som nylig viste frem en av sine nyeste androider under Global Sources Electronics i Hong Kong.

Video lenger ned i saken.

Skremmende livaktig

Roboten, som har fått navnet «Han», er i all hovedsak et hode på en gjennomsiktig kropp. Han kan ikke gå i trapper eller nedoverbakker som Googles firbeinte robot «Spot», men livaktigheten er veldig imponerende.

For det første er ansiktet svært godt modellert, og dekket med noe selskapet kaller «Frubber», som står for «flesh rubber». Dette materialet imiterer biologisk materiale, og skal oppføre seg slik vår egen hud (med kjøtt under) gjør når vi beveger oss.

Kameraer i øynene og brystet gjør «Han» i stand til å registrere omgivelsene sine, samt identifisere og kommunisere med mennesker rundt seg. Han kan for eksempel kjenne igjen øyne og holde blikkontakt, og 40 små motorer i ansiktet gjør at roboten kan imitere ansiktsuttrykk på en skremmende livaktig måte.

Stemmegjenkjennings-programvare gjør at «Han» kan føre en slags samtale, men ut fra videoen vi har sett virker det mest som roboten responderer på bestemte nøkkelord og svarer litt generelt. På spørsmålet «Do you have a girlfriend?» svarer roboten for eksempel «Yes. I like women very much.»

Video: YouTube/GlobalSourcesDotCom

Litt «Ivo Caprino», men skumlere

Vi sier skremmende livaktig, men ikke fordi vi hadde latt oss lure. I alle fall ikke i edru tilstand, i dagslys. Måten roboten beveger seg på, og måten øynene flytter seg i hodet, får oss til å tenke på Ivo Caprinos gamle dukkefigurer.

«Nothing.» Er det bare oss, eller ligner han litt på Kevin Spacy? Foto: YouTube/GlobalSourcesDotCom

Men «Han» er skremmende livaktig på den måten som er særegent for noe som ser akkurat såpass ekte menneskelig ut at vi nesten lar oss lure, men samtidig akkurat så lite menneskelig at vi føler at noe er galt. Dette er en effekt som er kjent som «Uncanny valley».

Legg merke til hvordan roboten virker ubehagelig menneskelig og umenneskelig på samme tid, når reporteren omtrent 45 sekunder inn i videoen spør hva «Han» gjør i helgene. Roboten løfter hodet, smalner litt i blikket, ser ned på reporteren før han snur hodet rett mot henne og kort svarer «Nothing». Det virker nesten som han skjuler noe.

Roboter kan også bli ubehagelige konkurrenter på arbeidsmarkedet, en studie fre Oxford University viser nemlig at hver tredje jobb kan ersattes av roboter om få år »

Empatiske roboter skal redde oss fra «Skynet»

Hansons Robotics har jobbet med roboter som etterligner mennesker i flere år. En av de mest kjente er kanskje en kopi av fysikeren Albert Einstein, som i likhet med «Han» var utstyrt med et livaktig ansikt, men også en slags astronaut-aktig kropp, som gjorde at den på absurd vis kunne gå rundt mens den sa «I am a physicist».

I en TED-video forklarer David Hanson, grunnleggeren av Hanson Robotics, hvorfor han ønsker å utvikle roboter som er i stand til å lese ansiktsutrykk, følelser og føle empati.

I en annen YouTube video kan vi se David Hansons robot-kopi av Sci-Fi forfatter Phillip K. Dick fortelle en journalist at selv om han utvikler seg til å bli Terminator, skal han være hyggelig mot journalisten og holde ham varm og trygg i menneske-dyrehagen sin. Foto: YouTube/David Hanson

– Maskiner er blitt fryktelig godt i stand til ting som å drepe. De maskinene har ingen plass for empati, og det brukes milliarder av dollar på dem. Roboter med karakter kan plante frøet for roboter som faktisk føler empati. Hvis roboter oppnår menneskelig intelligens, eller veldig mulig enda høyere intelligens, kan empati være frøet som sår håp for fremtiden, sier Hanson. Hele den interessante presentasjonen kan du se her.

Når vi snakker om fremtidens roboter og kunstig intelligens kommer vi nesten ikke utenom «Skynet» fra Terminator-filmene, datasystemet som kaldt kalkulerer at det best kan gjennomføre sin oppgave ved å utrydde menneskeheten. Et godt plot for en actionfilm fra 80-tallet, men det er flere enn manusforfattere som mener at kunstig intelligens kommer til å bli et problem.

Teknologi-gründer og Tesla-grunnlegger Elon Musk har for eksempel sagt at risikoen er høy for at noe svært farlig kan skje innen fem år, eller ti år på det meste »

(Kilder: Hanson Robotics, TED, CNET)

Les også
Kirurgroboter slo gnister under operasjon
Les også
Forskere laget datasystem som kan bedømme kunst
Les også
Her kutter robot-ninjaen med dødelig presisjon
Les også
– I fremtiden vil mennesket bli en gudelignende kyborg
Les også
Slik skal IBMs «tenkende» datamaskin kurere kreft
Les også
Denne smarte roboten kan snart bli din – men den koster
Les også
Dette er det nyeste medlemmet i Googles robot-hær
Les også
Norsk droneteknologi har hjulpet soldater i Afghanistan
annonse

Les også