Tek.no

Nyhet

– Dette er tidenes mest kompliserte tankeoverføringseksperiment

To personer spiller 20 spørsmål ved hjelp av tankeoverføring.

Andrea Stocco et al.
25 Sept 2015 09:00

Tankeoverføring var frem til få år siden kun forbundet med science fiction og sleipe magikere, samt en og annen gal vitenskapsmann/-kvinne.

Nå er det virkelighet – i alle fall på en måte.

Sammen med et team forskere har Andrea Stocco ved University of Washington utført det de mener er tidenes mest kompliserte tankeoverføringseksperiment.

20 spørsmål

Stoccos team har rett og slett fått to personer til å spille 20 Spørsmål uten å si ett eneste ord til hverandre. Og resultatene har vært svært gode.

Ikke like god fredagsunderholdning som 20 Spørsmål på NRK, men kanskje hakket mer spennende likevel. Foto: Andrea Stocco et al.

Nettstedet Cnet forklarer at de to spillerne satt i hvert sitt mørklagte rom, i hver sin bygning, nesten 1,6 kilometer fra hverandre. Den ene ble vist et ord på skjermen, og den andre stilte så ja/nei-spørsmål via et grafisk brukergrensesnitt.

Når personen som visste hva objektet var mottok et spørsmål, svarte han/hun ved å se på et av to blinkende LED-lys. De blinket i ulike frekvenser, og det ene representerte «ja», mens det andre representerte «nei».

Ved hjelp av en EEG-hette på hodet, ble hjerneaktiviteten til denne personen registrert og oversatt, og så sendt som digitale signaler til en elektromagnet posisjonert bak hodet til mottakeren.

Mottakeren. Foto: Andrea Stocco et al.

Signalene ble så overført til mottakerhjernen ved hjelp av en teknikk som kalles transkraniell magnetstimulering. Kort sagt bruker man varierte magnetfelt for å skape svake, elektriske felt i hjernebarken, og avhengig av hvor man gjør dette vil man kunne oppnå ulike effekter.

I dette tilfellet var det synssenteret som ble stimulert, slik at mottakeren fikk «se» et blinkende lys når svaret var ja, og ingenting når svaret var nei. Her kan du se hvordan det fungerer:

Gode resultater

Forsøkspersonene gjennomførte 20 runder av spillet, hver med åtte forskjellige objekter. 10 runder var kontrollrunder der signalene ble blokkert. Man gjennomførte også en rekke tiltak for å hindre juks, slik som å gi mottakeren ørepropper for å hindre muntlig kommunikasjon.

Slik fungerer det hele. Foto: Andrea Stocco et al.

I kontrollrundene klarte mottakeren å gjette riktig objekt i 18 prosent av gangene, mens i de reelle rundene økte andelen til 72 prosent.

Forskerne påpeker at det også kan være andre elementer som reduserer antallet riktige svar. For eksempel er det aldri noen garanti for at personen som skal «beskrive» objektet faktisk vet hva han eller hun snakker om – noe alle som har sett 20 Spørsmål på NRK kjenner til (kremt).

Kan bli nyttig i fremtiden

Eksperimentet er en del av et større forskningsprosjekt der man forsøker å finne ulike, nyttige bruksområder for denne typen tankeoverføring. Forskerne tenker seg blant annet at man kan overføre hjernetilstander fra person til person.

De trekker frem muligheten til å overføre en våken tilstand til en søvnig student, eller en fokusert tilstand fra en student som følger med på undervisningen til en person med ADHD.

I tillegg snakker de om at man kanskje kan overføre informasjon fra lærer til student, eller til og med overføre signaler fra en frisk hjerne til hjernen til en person som har hatt slag, eller er psykisk utviklingshemmet.

– Evolusjonen har brukt enormt mye tid på å finne måter som lar oss og andre dyr ta informasjon ut av hjernene våre, og kommunisere denne til andre dyr ved hjelp av oppførsel, tale og så videre. Men det krever en oversettelse. Vi kan kun kommunisere en liten del av det hjernen prosesserer, sier Stocco ifølge Cnet.

Han avslutter:

– Det vi gjør er å reversere denne prosessen, ett steg av gangen. Vi tar signaler fra én persons hjerne, med minimal oversettelse, og putter dem inn i en annen persons hjerne.

Tankekraft kan også brukes til mer avanserte spill
Her styrer han en simulator med tankene »

(Kilde: Cnet)

Les også
Kunstig hud sender signaler til hjernen
annonse

Les også