Til hovedinnhold

Brukte ti år på å lage ti meter høyt kamera

Og Dennis Manarchy er fortsatt ikke ferdig.

I en tid hvor har fotoprodusenter stadig presser ned størrelsen på kameraene for å gjøre de lommevennlige, har fotografen Dennis Manarchy gjort det stikk motsatte. Han har brukt over ti år på å bygge et gigantisk storformat-kamera, som trenger en egen henger på å transportere det. Å kalle kameraet stort, er mildt sagt en underdrivelse; det er nemlig over 10,5 meter langt, 3,6 meter høyt og 2,5 meter bredt.

Manarchys gigantkamera trenger ikke en egen sekk, det trenger en spesiallaget henger.

Les også:Verdens største digitalkamera

Kameraet bruker negativer i en størrelse på 1,3 meter x 1,9 meter, og et faktisk vindu er nødvendig for å kunne se på negativene. Kameraet kan skape bilder som er 7,3 meter høyt, og med et detaljnivå som på godt norsk kan kalles hinsides. Selv sier Manarchy at hans gigantiske negativer har over tusen ganger så høyt detaljnivå som en vanlig negativ.

Tegninger av Manarchys gigantkamera.

Manarchy forklarer videre at det tar han to dager med forberedelser for å ta ett bilde med hans midlertidige kamera. - Jeg tar kun ett bilde, og fokusen må være pinlig nøyaktig. Hvis motivet beveger seg, blir bildet uskarpt, hvis de blunker, er det en katastrofe, forteller han.

Les også: Verdens største kamerabrikke

Manarchy har bygd en tilsvarende modell som står i fotostudioet sitt/hans - men kameraet han nå bygger skal kunne transporteres rundt omkring. For om du trodde man bygget et slikt gigantkamera bare for å la det stå stille, tar du feil. Så fort kameraet er ferdig skal Manarchy reise over 30.000 mil rundt omkring i USA for å fotografere utrydningstruet kultur, folk og fe, til prosjektet kalt "Vanishing Cultures". I etterkant skal de over 7 meter høye bildene stilles ut på stadioner rundt omkring i USA. Ambisjonene står i stil med kameraet - de er gigantiske.

annonse