– De grafser til seg alt de kan lære om deg, og tjener stort

Tim Cook langer ut mot Google og Facebook.

Apple-sjefen Tim Cook holdt nylig en tale på en tilstelning arrangert av den amerikanske organisasjonen EPIC.

Denne organisasjonen kjemper blant annet for å bevare enkeltindividets frihet og privatliv på nettet. I den videooverførte talen gikk Cook i strupen på konkurrentene Google og Facebook, forteller nettstedet TechCrunch.

– Jeg snakker til dere fra Silicon Valley, hvor noen av de mest prominente og vellykkede selskapene har bygd opp virksomheten sin rundt å dysse brukerne til å være sløve om sin personlige informasjon. De grafser til seg alt de kan lære om deg, og prøver å tjene penger på det. Vi tror det er galt, sa han.

Apple-sjef Tim Cook. Foto: Apple

Gratistjenester koster mye likevel

Videre påpekte Cook at disse tjenestene i utgangspunktet er gratis, men at de som driver dem tjener gode penger på å selge brukerne ut til andre:

– Vi synes ikke du noensinne burde være nødt til å byttehandle privatlivet ditt for en tjeneste som du tror er gratis, men som faktisk koster veldig mye. Dette er ekstra sant nå som vi lagrer data om helsen vår, økonomien vår og hjemmene våre på dingsene våre.

Han fortsatte med et tydelig spark til Google. Selskapet har allerede de ledende tjenestene for nettsøk og e-post, og har nå annonsert en ny, gratis bildetjeneste:

– Vi mener at brukerne bør ha kontroll over sin egen informasjon. Du liker kanskje disse såkalte gratistjenestene, men vi tror ikke det er verd det å ha e-posten din, søkehistorikken din og nå, til og med, familiebildene dine dataminet og solgt for Gud vet hvilke reklameformål. Og vi tror at en dag, vil kundene se dette for hva det er.

Angrep også myndighetene

Cook hadde i tillegg lite positivt å si om myndighetene, og da spesielt NSA og amerikanske politikeres ønske om å få tilgang til «hovednøkkelen» Apple og andre selskaper bruker til å kryptere brukernes informasjon.

– Dette angrepet på vår personlige frihet blir kraftigere for hver dag. Det handler om kryptering. Noen i Washington håper å underminere vanlige borgeres mulighet til å kryptere sin data, sa Cook.

Dette mener han er utrolig farlig. Han påpeker at innholdet i folks samtaler over nettet er deres egen sak, og påpeker at hvis man putter en nøkkel under dørmatta for politiet, kan også tyver finne denne nøkkelen.

Cook sier at cyberkriminelle bruker alle midler de har, og ikke vil gi seg før de har funnet «hovednøkkelen».

Det er positivt at Cook kjemper for privatliv på nettet. Men bryr folk seg?
Dansker vil heller ha rabatter enn privatliv »

(Kilde: TechCrunch)

Les også
Edward Snowden gir sin støtte til Apple
annonse