Til hovedinnhold

I dag får du «ny» iPhone

Apple ruller ut iOS 8.

Apple

Forrige uke lanserte Apple to nye iPhone-modeller, og samtidig annonserte de også at iOS 8 vil bli rullet ut den 17. september. iOS 8 er den nyeste versjonen av operativsystemet som brukes på iPhone og iPad.

Den nye versjonen av iOS vil gi telefonen eller nettbrettet ditt en rekke nye og spennende funksjoner. For å kunne oppdatere, må du ha en iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPod Touch (5. generasjon), eller en iPad 2 eller nyere.

Apple viste frem iOS 8 allerede på sin utviklerkonferanse WWDC i juni, og vi i Tek.no-redaksjonen har brukt iOS 8 siden de første ustabile betaversjonene og frem til den nesten ferdige utgaven.

Oppgraderingen vil bli tilgjengelig i løpet av 17. september, og du sjekker om du har fått den ved å gå til Innstillinger -> Generelt -> Oppdatering. Hvis oppdateringen er kommet til telefonen din, vil du bli spurt om du vil laste ned og installere den. Det kan lønne seg å ha tatt en sikkerhetskopi av telefonen først. Det gjør du enten via iCloud, ved å gå til Innstillinger -> iCloud -> Lagring og Kopiering -> Sikkerhetskoper nå – eller ved å koble iPhone/iPad til PC-en og sikkerhetskopiere til PC-en via iTunes.

Her er hva du har i vente:

 • Interaktive varslinger
  Vi er vant til å få varslinger på toppen av skjermen, enten det er i form av en ny melding eller en oppdatering på Facebook. Med de kommende interaktive varslingene trenger du ikke å trykke deg inn på den aktuelle appen for å for eksempel svare på en melding eller like en Facebookoppdatering - du kan gjøre det direkte i varslingen.
 • Spotlight-søket får en overhaling
  Søket på telefonen blir kraftig oppgradert, og du kan snart få opp langt flere spennende søkeresultater enn bare apper, kontakter og e-poster. Se for deg Siri-søkeresultater, men uten Siri.
 • Støtte for tredjepartstastaturer
  I tillegg til å oppgradere sitt eget tastatur ved å foreslå ord mens du skriver, åpner de også opp for at du kan installere tastaturapper laget av andre enn Apple. Dette er noe Android-brukere har kost seg med i mange år, og snart vil Apple-brukere også kunne bruke apper som Swype eller SwiftKey.
 • Meldinger kan sende lyd og selvdestruerende meldinger
  Den populære appen Meldinger blir oppgradert med en rekke nye funksjoner. Du skal kunne sende selvdestruerende meldinger (à la Snapchat), aktivere lokasjonsdeling og raskt starte en videosamtale med den du sender meldinger til.
 • Smartere skylagring med iCloud Drive
  Dropbox har fått nok en konkurrent, nå i form av Apples iCloud Drive. Mens iCloud skjulte det meste av innholdet du lagret og aldri lot deg få tilgang til filene direkte, er det nettopp det iCloud Drive skal gjøre. Det skal fungere som en diger lagringsplass du kan få tilgang til via både Finder i OS X eller apper på iOS-enheten din. Alt skal også kunne synkroniseres på tvers av alle Apple-dingsene dine.
 • Del iTunes-innholdet ditt med familien
  En ny tjeneste kalt «Family Sharing» lar familier koble sammen Apple-kontoene sine, og dele på iTunes-innholdet de har kjøpt. Tjenesten har støtte for opptil seks familiemedlemmer, og lar dem dele på ting som apper, musikk og filmer kjøpt via iTunes, i tillegg til ting som kalenderoppføringer og bilder. Tjenesten forutsetter at alle kontoene er koblet til samme kredittkort.
 • Helt ny Bilder-app
  Apple tar iCloud-konseptet de lanserte for et par år tilbake enda lenger, og oppgraderer den innebygde bildeapplikasjonen. Redigerer du et bilde på iPhonen din vil den nye utgaven også dukke opp på samtlige enheter, og bildene lagres i Apples nettsky. Akkurat som tidligere får du 5 GB gratis lagringsplass, mens prisen for ytterligere lagring har blitt satt til 20 GB for 99 cent i måneden (trolig en tier her i Norge), mens 200 GB er satt til 3,99 dollar i måneden (25 kroner).
 • Siri har blitt håndfri
  Du skal nå bare trenge å si «Hey, Siri» for å aktivere talestyringen på iPaden eller iPhonen din, i stedet for å holde inne hjemknappen. Apple har også slått seg sammen med den populære musikkgjenkjennelses-appen Shazam, slik at du kan spørre telefonen din når som helst om hvilken musikk du hører på.
 • Helseapp
  Apples nye Helse-app samler informasjon om helse og trening. Andre apper kan levere informasjon om for eksempel trening og kosthold til Helse-appen, slik at du kan se alt på ett sted.

Med iOS 8 vil også iPhone og iPad spille enda bedre sammen med Mac. Funksjonen «continuity» lar deg nemlig starte en oppgave på én enhet, og fortsette på en annen. Du skal for eksempel kunne begynne å skrive en e-post på Mac-en, og fortsette på iPad-en, eller svare en telefonsamtale på Mac-en hvis telefonen din ikke er i nærheten. Forutsetningen er at du har installert den nyeste versjonen av OS X, «Yosemite», på Mac-en din. Den endelige versjonen av Yosemite ventes i ganske nær fremtid. Vi har prøvd Yosemite – her kan du lese mer om vårt førsteinntrykk »

Apples nye smartmobiler, iPhone 6 og 6 Plus, vil komme med iOS 8:
Nå har vi prøvd iPhone 6: Endelig har iPhone fått stor skjerm »

(Kilder: Apple, Teknofil.no)

annonse