Til hovedinnhold

Qualcomm kan måtte si opp 4000 ansatte

Snapdragon-produsenten er i trøbbel.

Det kan være vanskelig å være stor. Det har blant annet Microsoft og Google fått erfare i møte med europeiske myndigheter. Nå er det Qualcomms tur, og produsenten har flere ting å ta tak i for tiden. Selskapets Snapdragon-brikker har lenge dominert i toppmobilene på markedet.

Gigantisk nedbemanning?

Nettstedet Androidheadlines.com melder at Qualcomm nå må gå til store oppsigelser for å bedre inntjeningen. Hele 4000 ansatte kan måtte gå i selskapet som sa opp 600 før jul i fjor. Før nedbemanningen startet hadde Qualcomm 31 300 ansatte. Det kan altså bli en ganske solid andel av selskapet som forsvinner.

Wall Street Journal på sin side melder at Qualcomm kan være i ferd med å dele opp selskapet i ulike separate selskaper. Blant annet kan selve brikkeprodusenten og delen som håndterer patentene måtte skille lag.

Sjefen selv, Steve Mollenkopf, uttalte i april at selskapet ikke var fornøyd med utsiktene, og jobbet med en grundig gjennomgang av strukturen. Dersom oppsigelsene kommer, er det ventet at de gjøres kjent i morgen, samtidig med selskapets kvartalsresultater.

Etterforskes av EU

I forrige uke dukket det opp rapporter som antyder at EU jobber med å ettergå Qualcomm i sømmene. Det er to separate etterforskninger som tar for seg mulig konkurransevridende aktivitet.

Den ene av dem skyldes påstander om at Qualcomm har gitt kunder fordeler hvis de valgte å bruke utelukkende selskapets Snapdragon-brikker i utstyret sitt. Den andre tar utgangspunkt i at Qualcomm kan ha dumpet prisene på 3G-modem for å drive konkurrenter så som kinesiske MediaTek ut av markedet.

I Kina er Qualcomm allerede dømt til å betale tett oppunder én milliard dollar for å ha dumpet prisene på patenter til bruk i landet.

Flere om beinet

Samtidig med at brikkeprodusenten sliter på flere fronter, har Samsungs siste toppmodell egenproduserte brikker under panseret. Også Huawei har egne systembrikker for tiden, og på tampen av fjoråret lanserte også LG sine egne.

Frem til nå har vi sett relativt få alternative systembrikker i toppmodellene. Men det finnes flere alternative produsenter. MediaTek er ett av dem, men også navn som Marvell og AllWinner har produkter som kunne tatt plass i en mobiltelefon. Vi skal heller ikke glemme selskaper som Broadcom og Texas Instruments som stort sett kun befatter seg med deler av mobilindustrien, men ellers skulle ha det de trenger for å ta opp hansken mot Qualcomm.

Texas Instruments trakk seg delvis ut av markedet for mobile systembrikker etter hard konkurranse for snart tre år siden.

Dagens toppmodell fra Qualcomm heter Snapdragon 810. Den har fått svært mye pepper for å skru ned hastigheten til kravletempo så fort den blir varm, påstander Qualcomm hele veien har benektet. Ryktene for høstens toppmodeller handler i stor grad om Qualcomms kommende Snapdragon 820. Dermed kan det virke som om dominansen fortsetter en stund til.

Her er noen av mobilene vi venter på:

(Kilder: wsj.com, androidheadlines.com 1, 2)

Les også
Nå kan også helstøpte metallmobiler lades trådløst
Les også
Qualcomm sparker tusenvis av ansatte
Les også
– Slik blir den neste Nexus-telefonen
Les også
Slik skal Daimler og Qualcomm revolusjonere bilteknologien
Les også
LG G4: Det beste mobilkameraet du får plass til i lommen
Les også
– Bare tull at prosessorene våre ble overopphetet
annonse