Til hovedinnhold

Facebook vil «eie» mobilen din

Erstatter Android-startskjerm og -menyer med sine egne.

Det har i årevis gått rykter om at Facebook skulle være i ferd med å lansere sin egen mobiltelefon. Torsdag kveld norsk tid lanserte Facebook det som på mange måter er Facebook-mobilen – men ikke helt slik de fleste hadde trodd på forhånd.

Facebook lanserte en ny programvare de kaller Home, som rett og slett bytter ut hele startskjermen og brukergrensesntitet i Android med et Facebook-sentrisk brukergrensesnitt. For de av våre lesere som er litt tekniske: de bytter ut "launcheren" i Android med sin egen.

Les også: Slik bytter du launcher og får nye menyer på mobilen

Home er altså verken en telefon eller et operativsystem, men likevel mer enn bare en app eller widget – slik Facebook har vært til nå på mobil.

"Home er en fullstendig ny brukeropplevelse som lar deg se verden gjennom mennesker, ikke apper", forklarer Facebook selv.

Cover feed

Det første som møter deg når du skrur på en telefon med Home-grensesnittet er Cover feed. Denne erstatter både låseskjermen og startskjermen, og betyr at du får informasjon om hva som har skjedd på Facebook så snart du aktiverer skjermen. Du behøver med andre ord ikke gå inn i en Facebook-app for å sjekke hva som har skjedd – det holder med et trykk på av/på-knappen for å aktivere skjermen.

Cover feed erstatter både låseskjermen og startskjermen med Facebook-innhold.

Selv om Facebook dominerer brukergrensesnittet har du selvfølgelig fortsatt mulighet til å kjøre alle de vanlige Android-appene. Du sveiper opp fra bunnen av skjermen for å se en oversikt over favorittappene, og i tillegg er det også et skjermbilde som inneholder alle appene. Apper du vil ha raskere tilgang til kan dras over i listen over favorittapper.

Enklere direktemeldinger

En annen funksjon, Chat heads, lar deg chatte – sende direktemeldinger – til Facebook-vennene dine selv om du holder på å bruke andre apper. Når en venn sender deg en melding vil bilde av ansiktet til vennen dukke opp, og du kan bare begynne å chatte.

Chat heads kan flyttes rundt på skjermen, slik at de ikke er i veien for andre ting du driver med.

En funksjon for å sende vanlige SMS-er er også integrert i Facebook Messenger for Android, slik at du kan sende både SMS-er og Facebook-direktemeldinger fra ett sted.

Varslinger

Mens Cover feed-funksjonen ser ut til å gi deg mye av den samme informasjonen som i den vanlige nyhetsfeeden i Facebook, har Home også en funksjon for å varsle deg hvis noen skriver et innlegg på veggen din eller det skjer andre ting som er spesielt viktig for deg. Du vil da få varslinger som du kan åpne opp ved å trykke på dem. Vil du ta tak i dem senere, kan du dra fingeren over varslingene for å skjule dem midlertidig.

Disse telefonene får Facebook Home

Home vil bli tilgjengelig som en gratis nedlasting i Google Play Store fra 12. april. Foreløpig fungerer den imidlertid bare på HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S III og Samsung Galaxy Note II. Home skal også snart være klar for HTC One og Samsung Galaxy S4.

På pressekonferansen torsdag kveld annonserte HTC og Facebook også en telefon som vil komme med Home forhåndsinstallert. Denne har fått navnet HTC First, og vil bli solgt i USA gjennom mobiloperatøren AT&T.

Les også: Slik deler du wifi-nettverket automatisk med Facebok-vennene dine

Her kan du se Facebooks egen introduksjonsvideo til Home:

annonse