Til hovedinnhold

Lavabit nektet å gi fra seg krypteringsnøklene

«Snowdens e-posttjeneste» fikk dagsbøter på 5000 dollar.

Shutterstock

Den sikre e-posttjenesten Lavabit, kanskje mest kjent for å ha blitt brukt av Prism-varsleren Edward Snowden, ble i sommer brått lagt ned. Lavabit-eieren Ladar Levison kunne da ikke komme med en skikkelig forklaring på hvorfor han valgte stenge den ti år gamle tjenesten, ettersom han hadde fått munnkurv av det amerikanske rettssystemet.

I rettsdokumenter som har dukket opp, kommer det nå fram at Levison i juli fikk en rettsordre på å gi fra seg Lavabits SSL-nøkler. Med de i hende kunne myndighetene ha dekryptert hele databasen for å kunne lese Snowdens e-post. Samtidig hadde de fått tilgang på e-posten til Lavabits 400 000 andre brukere.

Fikk nøklene som utskrift

Etter en omstendig rettsprosess gikk til slutt Levison med på å gi fra seg nøklene – noe han gjorde i en utskrift over elleve sider i firepunkts skriftstørrelse. Det falt ikke i god jord hos øvrigheten, som mente det var «uleselig».

«For å bruke disse nøklene, vil FBI være nødt til å skrive inn alle 2560 tegn manuelt, og ett feil tastetrykk i denne strevsomme prosessen vil gjøre at FBIs datasamlingssystem ikke er i stand til å hente inn dekrypterte data», skrev påtalemyndigheten.

Retten ga så en ny ordre om å overlevere nøklene i elektronisk format. Da det ikke skjedde, ble Levison satt opp med dagsbøter på 5000 dollar, med start fra den 6. august. Levison la ned Lavabit to dager senere, og all informasjon på serverne ble slettet.

Ladar Levison er for tiden aktiv med å drive kronerulling for å slåss videre i rettssystemet.

Overtar Mega stafettpinnen?
Skal lage helt sikker og anonym e-post-tjeneste >>>

Kilde: Wired

annonse