Til hovedinnhold

Mister du dette kan det bli dyrt

Mister du dette kan det bli dyrt

Det er ganske billig å bruke mobilen i Norge sammenlignet med andre land. Når det er sagt tar enkelte operatører seg godt betalt for tjenester som kanskje burde vært gratis - eller vært rimeligere.

Alle norske mobiloperatører har gebyrer av ymse slag, og det kan for noen av dem utgjøre en nokså lukrativ inntektskilde.

Selv om du er fornøyd med mobiloperatøren din er det ingen vits å sløse bort dine hardt tjente penger på unødige gebyrer. Vi har undersøkt hva de største norske operatørene tar seg betalt for utover de vanlige abonnementskostnadene.

Nytt SIM-kort
Du er avhengig av et SIM-kort for å bruke mobiltelefonen din, og det er operatøren som gir deg dette når du blir kunde. Hvis SIM-kortet blir ødelagt, eller du for eksempel mister mobilen din, må det erstattes med et nytt. Det kan bli en dyr opplevelse.

NetCom-kunder må betale 250 kroner i gebyr for å få tilsendt et nytt SIM-kort, og Ludo Mobil tar 199 kroner. Merkelig nok tilbyr Ludo Mobil gratis micro-SIM-kort, som kun passer i iPhone og iPad, mens et vanlig SIM-kort altså koster 199 kroner.

Chess tar i utgangspunktet 200 kroner i gebyr, men ikke hvis det gjelder tyveri av mobilen.
Er du kunde hos Telenor eller Tele2 får du imidlertid nytt SIM-kort gratis tilsendt i posten.

Gjenåpningsgebyr
Hvis du er for sent ute med å betale mobilregningen din, kan abonnementet ditt bli sperret. Det er også noe som kan koste deg dyrt i form av et gjenåpningsgebyr. Det er også noe som vil koste deg. Mange operatører krever et solid gebyr for å gjenåpne abonnementet, med unntak av Telenor.  
Hos One Call koster gjenåpning av abonnementet for eksempel 199 kroner. Hos NetCom og Chess er gebyret på 250 kroner, mens Tele2-kunder må ut med hele 300 kroner for å kunne bruke abonnementet sitt igjen.

Chess og One Call, samt Telenor, tilbyr imidlertid gratis betalingsutsettelse hvis du ringer kundeservice før forfall, og da kan du lettere unngå et eventuelt gjenåpningsgebyr.

Best og verst i klassen
I kjølvannet av denne undersøkelsen sitter vi igjen med et veldig godt inntrykk av Telenor.  Operatøren er kanskje ikke billigst på ringeminutter og SMS, men når det gjelder fakturagebyrer er de desidert best i klassen. Du får gratis betalingsutsettelse og avdragsordning etter avtale, gratis SIM-kort, og gratis gjenåpning av sperret abonnement. De tilbyr også eFaktura slik at du ikke trenger å betale 35 kroner for papirfaktura.

Verken NetCom, Chess, Tele2, One Call eller Ludo Mobil kan skryte av å yte god service i form av lave fakturagebyrer. NetCom har stabilt høye gebyrer på det meste, mens de andre operatørene kommer dårlig ut på ett eller flere punkter.

Talkmores gebyrer virker derimot ganske rettferdige.

Kundetilfredshet
Fakturagebyrene er neppe avgjørende når du velger operatør, men det kan ha en viss betydning for din kundetilfredshet. Hvis du må betale inntill 250 kroner for utsending av et nytt SIM-kort - en masseprodusert plastbrikke med minimale produksjonskostnader - kan det virke surt. Får du SI

Det kan lønne seg å være bevisst på hvilke fakturagebyrer som gjelder hos din operatør.

Tjeneste: Verstinggebyr:
Papirfaktura39 kroner (One Call, NetCom, Tele2)
Betalingsutsettelse50 kroner (Tele2, NetCom)
Spesifisert faktura15 kroner +30 kroner i aktiveringsgebyr (Ludo)
Purregebyr60 kroner (Tele2, Netcom)
Nytt SIM-kort250 kroner (Netcom)
Gjenåpning ved manglende betaling300 kroner (Tele2)

Sjekk gebyrene til din operatør:

 

  • Telenor  
  • NetCom  
  • Tele2  
  • Chess  
  • One Call  
  • Talkmore  
  • Ludo Mobil

Telenor


Telenor:

Er du Telenor-abonnent kan du unngå gebyr for papirfaktura ved å tegne eFaktura-avtale i nettbanken din. Du kan også tegne avtalegiro..

Har du bindingstid på abonnementet ditt og vil bytte til en annen operatør, må du betale et oppsigelsesgebyr. Størrelsen på dette avhenger av hvor lenge du har igjen av bindingstiden.

Nytt SIM-kort fra Telenor kan koste inntil 200 kroner i en fysisk butikk, men det er gratis dersom du bestiller fra nettet. Sperring og gjenåpning av abonnement er også gratis.

Totalt sett virker Telenors gebyrer rettferdige.
 

Papirfaktura:35 kroner
Betalingsutsettelse/avdrag:Gratis, etter avtale
Purregebyr:59 kroner
Nytt SIM-kort:Gratis, via LINK
BruddgebyrRing 09000
Spesifisert faktura:15 kroner
Sperre/gjenåpne abonnement:Gratis

NetCom


NetCom:

Også NetCom tilbyr eFaktura, og dette anbefales hvis du vil slippe å betale 39 kroner ekstra per måned for å få regningen på papir. NetCom tilbyr både e-postfaktura og avtalegiro i tillegg, og det er bra.

Enkelte av NetComs øvrige gebyrer er derimot i høyeste laget, som for eksempel gebyr for nytt SIM-kort, gjenåpning av abonnement ved sperring på grunn av sen betaling, avdragsordning, betalingsutsettelse, samt gebyr for å betale med kredittkort.

Dette burde vært enten vært gratis eller billigere.

Papirfakura:39 kroner
Betalingsutsettelse:50 kroner
Avdragsordning:90 kroner
Purregebyr:60 kroner
Nytt SIM-kort/Gjenåpne abonnement:250 kroner
Bruddgebyr:se LINK
Fakturakopi:50 kroner
Betale faktura med kredittkort:59 kroner

Tele2


Tele2:

I likhet med Telenor og NetCom tilbyr Tele2 både eFaktura og Avtale Giro. Velger du eFaktura slipper du et eventuelt gebyr på 15 kroner for spesifisert faktura.

Tele2 tar seg ikke betalt dersom du har sperret abonnementet frivillig eller tapt SIM-kortet ditt. Hvis abonnementet har blitt sperret på grunn av for sen betaling må du imidlertid ut med hele 300 kroner i gebyr for å gjenåpne det.

Flott at nytt SIM-kort er gratis hos Tele2, men gjenåpningsgebyret fremstår som litt i høyeste laget.

Papirfaktura:39 kroner
Betalingsutsettelse 14 dager:50 kroner
Purregebyr:60 kroner
Fakturakopi:65 kroner
Spesifisert faktura:15 kroner
Nytt SIM-kort:gratis
Åpne frivillig sperret abonnement:gratis
Ekspressåpning av abonnement (innen 24t.):550 kroner
Gjenåpning av abonnement:300 kroner
Bruddgebyr:Ring 02000

Chess


Chess:

Chess tilbyr sine kunder både eFaktura, Avtalegiro, og e-postfaktura, samt gratis SMS-varsling når en ny faktura er tilgjengelig. Det gir deg som kunde god valgfrihet.

Du må betale 200 kroner for et nytt SIM-kort, med mindre du har blitt frastjålet mobilen. Gjenåpningsgebyr er på 250 kroner. Chess oppgir også et administrasjonsgebyr på 250 i sine prislister, men det fremkommer ikke når dette eventuelt må betales.

Gratis betalingsutsettelse er en god serviceytelse, men både gjenåpningsgebyr og prisen for nytt SIM-kort kunne med fordel vært litt lavere.

Papirfaktura:34 kroner
Betalingsutsettelse 14 dager:gratis
Purregebyr:59 kroner
Fakturakopi:gratis (Min Side)
Spesifisert faktura på papir:15 kroner
Nytt SIM kort:200 kroner
Nytt SIM kort ved tyveri:gratis
Gjenåpningsgebyr:250 kroner
Administrasjonsgebyr (?)250 kroner
Utlånsmodem tapt/skadet/ikke tilbakelevert:499 kroner

One Call


One Call:

Har du One Call som operatør kan du få faktura på e-post og betale med avtalegiro, men eFaktura tilbys ikke.

Utsending av nytt SIM-kort koster 129 kroner. Hvis du ønsker å bytte telefonnummer koster det en snau 200-lapp.

Sett over ett ligger One Calls gebyrer på et ganske akseptabelt nivå.
 

Papirfaktura:39 kroner
Betalingsutsettelse:Gratis, etter avtale
Purregebyr:59 kroner
Fakturakopi:gratis (Mine Sider)
Nytt nummer:199 kroner
Nytt SIM-kort:129 kroner
Gjenåpningsgebyr:199 kroner
Adm.gebyr ved refusjon av innbetalt beløp:50 kroner

Talkmore


Talkmore:

Talkmore tilbyr eFaktura, men de kan også sende fakturaen per e-post om ønskelig. Avtalegiro finner vi ingen informasjon om på nettsidene. Operatøren skiller seg ut ved å ikke ta betalt for å sende ut papirfaktura.

Utsending av nytt SIM-kort koster 99 kroner og det er en grei pris. Gjenåpning av sperret abonnement på grunn av sen betaling er på 49 kroner - også helt greit.

Totalt sett virker Talkmores gebyrer ganske rettferdige. At du må betale 99 kroner i gebyr for å bytte fra Fastpris eller Link til et kontantkort (Forhåndsbetalt) fremstår imidlertid som litt sleipt.

Papirfaktura:gratis
Betalingsutsettelse:45 kroner
Fakturaspesifikasjon:39 kroner
Purregebyr:59 kroner
Nytt SIM-kort:99 kroner
Gjenåpningsgebyr ved manglende betaling:45 kroner
Prisplanbytte (til Forhåndsbetalt):99 kroner

Ludo Mobil


Ludo Mobil:

Har du Ludo Mobil som operatør får du fakturaen din gratis per e-post eller i postkassa for 30 kroner, men eFaktura tilbys ikke. Du kan imidlertid tegne Avtalegiro hvis du ønsker det.

Utrolig nok får du micro-SIM til iPhone og iPad helt gratis, men må betale 199 kroner for et vanlig SIM-kort som må erstattes.

Det er også merkelig at det koster 99 kroner å gjenåpne abonnementet ved sent betaling, mens det koster 100 kroner for "sperring/åpning ved tap/tyveri" (?).

Som Ludo-kunde må du dessuten betale et engangsbeløp på 30 kroner for å få spesifisert faktura tilsendt for 15 kroner per måned. Det er ett av flere gebyrer vi stusser over hos Ludo Mobil.

Papirfaktura:30 kroner
Spesifisert faktura (aktivering 30 kroner):15 kroner
Purregebyr:59 kroner
Nytt SIM-kort:199 kroner
Gjenåpningsgebyr ved manglende betaling:99 kroner
Sperring/åpning ved tap/tyveri100 kroner
Mer om
annonse