Til hovedinnhold

Slik skjuler du deg fra skattelistene

Klokken 03 natt til onsdag publiseres skattelistene og alle kan se hva du har tjent. Meningene om skattesøket på nett er mange, men det er utvilsomt veldig mange som benytter seg av det. Vi kjenner alle en venn, nabo eller kollega som gjerne vil ta en kikk på inntekten vår.

Slik listesnoking er blitt spesielt enkelt med kobling av skattelistene mot Facebook, slik at alle våre "venner" med få klikk kan få innsyn og oversikt over økonomien vår. Heldigvis er det relativ grei skuring å forhindre akkurat dette. Men å komme seg helt unna de generelle skattesøkene er nærtil umulig.
 

Blokker Facebook

Et enkelt Facebook-triks er å stave navnet ditt feil, slik at applikasjonen ikke automatisk kan matche deg mot skattelistene. 


Per Johansen kan for eksempel bli til Personvern Johansen, sånn for anledningen. Navnet ditt kan du forandre i Kontoinnstillinger under Brukerkonto-menyen øverst til høyre på Facebook-siden.
Men noen spesielt elegant løsning er det jo kanskje ikke.
Så lenge du vil være på Facebook under ditt ekte navn, må du manuelt blokkere de enkelte applikasjonene, noe Datatilsynet har en oppskrift på. Du logger deg bare inn på din Facebook-profil og går til den aktuelle applikasjonen, hvor du finner lenker til å blokkere tjenestene.

Du må altså blokkere en og en applikasjon. Direktelenkene til disse er:

Merk at dette er fjorårets applikasjoner, og det er ikke sikkert alle disse vil være aktive for 2009-skattetallene. For sikkerhets skyld anbefaler vi å blokkere deg gjennom hele hurven.

Mer om Facebook og privatlivets fred kan du også lese i artikkelen 10 Facebook-tips du bør kunne.

Ikke mulig å blokkere nettsøk

Å blokkere en Facebook-kobling eller forandre på et navn noen uker er EN ting, men det er altså mange måter å finne tallene dine på. Så lenge noen vet hva du heter og hvor du bor, er det enkelt å bruke et av de mange skattesøkene du finner hos nettavisene.
Se hva andre får vite om deg:
Disse opplysningene publiseres av Skatteetaten
Flere smartmobiler har også egne skattesøk-apps, der brukeren gjerne kan søke mot folk i sin kontaktliste. Dette er det ingen måte å blokkere eller reservere seg mot, ettersom disse søker rett mot data som ligger tilgjengelig, uten å gå om noen Facebook-kobling.

Dette er smutthullene

Problemet er altså at dine skattedata blir offentliggjort, og det er normalt sett ingen måte å forhindre dette på. Men det finnes noen unntak:

 • Personer med hemmelig adresse legges ikke ut. For å få hemmelig adresse er det imidlertid strenge krav - i de fleste tilfeller må det bevises fare for liv og helse, og det må søkes inn til myndighetene.
   
 • Personer uten fast bopel legges ikke ut. Her er det uklart om dette kun gjelder reelt hjemløse, eller også folk som for eksempel bor i båt og ikke har fast bostedsadresse.
   
 • Personer som bor på pykiatriske institusjoner, i fengsel eller er fosterbarn tas heller ikke med i de offentlige listene.
   
 • Barn under 13 år og barn mellom 13 og 16 som bor sammen med minst en av foreldrene, er også unntatt.
   
 • Og så er det jo slik at det bare er folk som skatter til Norge som legges ut, så det å bli bli statsborger i et annet land er en alternativ, om enn dramatisk løsning.

Se opp for innbrudd og svindel

Det som legges ut om din økonomiske situasjon er ikke bare for dine bekjentes forlystelse. Med stor sannsynlighet har offentlige skattedata vært brukt av kriminelle til å blunke seg ut hus og personer for innbrudd og ran. Dataene kan også misbrukes av kortsvindlere og ID-tyver.
1 av 20 har opplevd at personopplysningene deres misbrukes av kriminelle. Det finnes imidlertid enkle tips som kan redde deg: 
Slik oppdager du ID-tyveri

Les også
Slik blir du populær på Facebook
Les også
I natt blir du blottlagt
Les også
Stadig fler ID-tyverier
Les også
- Nordmenn er godtroende
Mer om
annonse