Til hovedinnhold

Franske 14-åringer kan kjøre Renaults mini-elbil lovlig

I Norge må du vente til du fyller 18 år.

Flickr/montasje

Fjortenåringer i flere europeiske land har lenge hatt lov til å kjøre mopeder, men ikke mopeder med fire hjul – som ligner på små biler. Nye EU-lover har imidlertid gjort at disse firhjulingene nå skal klassifiseres som vanlige mopeder, skriver Wired.

Frankrike er landet som først slipper til 14-åringer på veien med disse mopedbilene.

«Quadrisykkelen» kan riktignok ikke gå fortere enn 45 kilometer i timen, ha kraftigere batteri enn 4 kWt, eller veie mer enn 350 kilo (utenom batterivekt) for at franske 14-åringer skal ha lov til å kjøre dem. Det betyr at det i første omgang at mini-elbilen Renault Twizy 45 er alene om å oppfylle kravene.

Fordelen med en quadrisykkel er at den skal være tryggere enn en vanlig moped. I den spesialtilpassede Renault Twizy-en er det både bilbelter og airbager, samt blinklys og kjørelys. To-seteren har riktignok ikke all verdens av bagasjeplass.

18-årsgrense i Norge

Skal du kjøre en Renault Twizy 45 i Norge må du imidlertid ha fylt 18 år, slik reglene er i dag. I tillegg må du ha tatt mopedlappen Klasse AM147 (tre- og firehjulsmoped) eller vanlig førerkort Klasse B.

Mopedlappen Klasse AM147 kan du ta allerede som 16-åring, men det er også et krav at mopedbilen ikke skal veie mer enn 150 kg (minus batteri). Dermed blir selv Renault Twizy i tyngste laget.

Prisen på en Twizy ligger ifølge elbil.no på drøye 80 000.

Synes du norske 16-åringer burde fått lov til å kjøre slike mopedbiler? Kommentér i forumet nederst på siden!

Er denne kulere enn en Tesla?
VW Boble blir født på ny som elbil »

(Kilder: Wired, elbil.no)

annonse