To amerikanske giganter slår seg sammen
Det kan gå mot en sammenslåing av Sprint og T-Mobile.
Den amerikanske operatøren T-Mobile har den siste tiden markedsført seg som en utbryter i det amerikanske operatørmarkedet. Et marked som har vært kjent for lange bindingstider, og operatørspesifikke telefoner. Nå rapporterer Wall Street Journal at Sprint, en annen av USAs store operatører, er i ferd med å kjøpe opp «unncarrier»-en T-Mobile.
Det er den tyske storoperatøren Deutsche Telecom som står bak T-Mobile. Så sent som i fjor kjøpte T-Mobile opp MetroPCS, en mindre operatør som var blant de første til å bygge ut LTE-nettverk i USA.
Les også: Strømmetjenester gir mindre ulovlig nedlasting »
Nesten 200 milliarder kroner
Sprint på sin side er eid av den japanske operatøren SoftBank, og skal altså nå være på vei mot majoritetseierskap i T-Mobile. Avisen melder at avtalen er verdt hele 32 milliarder dollar, eller 192 milliarder norske kroner. Sprint er ventet å betale rundt 40 dollar per aksje.
De to selskapene har allerede tegnet opp de viktigste elementene i sammenslåingen, men noen formell kontrakt skal ikke være satt opp foreløpig. I tillegg må den amerikanske utgaven av Post- og teletilsynet, FCC (Federal Communications Commission), godkjenne planen. Det samme må det amerikanske justisdepartementet.
Ifølge WSJ skal det fortsatt være en viss fare for at planene ikke gjennomføres.
Mens vi venter på frekvens
Sprint er i dag USAs tredje største mobiloperatør, med T-Mobile på plassen bak. De to har henholdsvis 54,6 og 45 millioner kunder. Like fullt er de to relativt små sammenliknet med AT&T og Verizon, de to største operatørene. Avtalen skal ha kommet i stand etter press fra SoftBank og Sprint, blant annet i påvente av en frekvensauksjon som er ventet å bli gjennomført til neste år. Vilkårene er ventet å gjøre det vanskelig for mindre aktører enn de aller største operatørene, og her skal også noe av håpet for godkjenning av handelen ligge, ifølge WSJ.
Vi lurer mest på om den nye operatøren vil fortsette å røske i det amerikanske mobilmarkedet på samme måten som T-Mobile så langt har gjort. De har altså brukt «uncarrier» som stempel på seg selv, muligens best oversatt med ikke-operatør. Blant de utbryterske virkemidlene har vært en helt ny abonnementsstruktur, der du for eksempel kan få fullverdige abonnement for bare dager av gangen.
Kranglete historie med AT&T
T-Mobile ble forsøkt kjøpt opp av AT&T i 2011. Den gang skal det ha vært 39 milliarder dollar på bordet, men planene gikk i vasken da tilsynsmyndighetene ikke ville godkjenne sammenslåingen. Siden den gang har det pågått en mer eller mindre offentlig krangel mellom AT&T og T-Mobile. Sistnevntes sjef, John Legere, ble for eksempel kastet ut da han forsøkte å ta seg inn på AT&Ts utviklerfest iført reklameklær for sitt eget selskap. Galskapen foregikk under CES-messen i Las Vegas tidligere i år.
(Kilde: wsj.com via bgr.com, dailymail.co.uk)