Til hovedinnhold

Ny teknologi skal la deg slippe å huske passord

Brukerens «adferdsmønstre» kan bli den nye teknologien.

rangtheclick/Shutterstock.com

Den passordbaserte innloggingsløsning har vært med oss lenge, men nå er det mange som anser teknologien for å være både tungvinn, usikker og på mange måter utdatert og moden for utskiftning.

I så måte har IT-selskaper og andre begynt å snuse på flere alternativer. Google har for eksempel lansert pålogging via en USB-dings, Microsoft vil sende påloggingsinformasjon «gjennom kroppen», mens atter andre har foreslått å bruke hjernebølger og hjerteaktiviteten til å logge på elektroniske enheter.

Nå melder avisen Wall Street Journal om nok et tilskudd til den fargerike forsamlingen av verfikasjonsteknologier. Flere selskaper skal nå være i gang med å utvikle teknologier og programvare som verifiserer brukerne gjennom hvordan enhetene brukes.

Etterlater «fingeravtrykk»

Det løsningen nærmere bestemt går ut på er å for eksempel registrere den spesifikke måten brukeren stryker fingrene over berøringsskjermen på, hvor mye kraft som brukes ved nedtrykk, millisekundene som går mellom hvert tastetrykk ved skriving og i hvilken vinkel selve enheten holdes av brukeren.

I sum etterlater alle disse dataene et slags unikt «fingeravtrykk» som teknologien kan bruke til å avgjøre hvorvidt det faktisk er den rettmessige eieren som bruker enheten. I motsatt fall vil det for eksempel utløses en alarm og blokkering av adgangen.

Teknologien skal både kunne brukes til selve påloggingsprosessen, men altså også til «løpende» verifikasjon, slik at enheten kontinuerlig kan forsikre seg om at det er den riktige brukeren som holder den.

Det er blant andre et svensk selskap ved navn BehavioSec som nå jobber med å bringe den adferdsbaserte verifikasjonsteknologien nærmere en kommersialisering, men selve konseptet er blitt studert i både akademiske og militære kretser i lengre tid.

Er allerede tatt i bruk i Danmark

Som alle andre gryende teknologier har imidlertid også denne sine svakheter. Ett av problemene med løsningen er at omstendighetene som brukeren befinner seg i vil kunne påvirke måten den aktuelle enheten brukes på, som for eksempel om man kjører på en humpete vei.

Teknologien er uansett i en tidlig utviklingsfase enn så lenge, og det er høyst uvisst når vi vil få se en bred kommersialisering av konseptet. Ifølge BehavioSec benyttes løsningen imidlertid allerede av Danmarks største bank, Danske Bank, så det kan definitivt se ut til at den er underveis.

I videoen under kan du se en demonstrasjon av hvordan løsningen fungerer i praksis på en mobiltelefon.

Passord er ikke lenger trygt: I mai ble enorme mengder passord stjålet fra auksjonsnettstedet eBay »

annonse