Til hovedinnhold

Dette mener vi om Windows Phone 8.1

Nye Windows Phone 8.1 er et langt skritt i riktig retning. Slik får du det på din egen mobil.

Mobiltelefoner med Windows Phone 8.0 kan nå oppdateres til Windows Phone 8.1. Oppdateringen er ikke rullet ut for allmenn bruk, men om du ikke er redd for å fikle noen minutter, kan du hente hele moroa fra Microsofts egne servere og klaske inn på Windows 8-mobilen din.

Bli en registrert app-utvikler

Måten du gjør det på er enkel nok. Logg deg inn på Microsofts sider og registrer deg som utvikler. Det er gratis, og ingen spør om du har filla peiling på programmering av apper.

Når du er registrert kan du laste ned en app som viser et nøkkelsymbol, og det er denne appen som gjør telefonen din om til et utviklereksemplar. Telefonen vil virke som før, helt til du går inn i menyen for å hente oppdatering av programvaren. Innstillingsmenyene til Microsoft er ei liste lang som armen din, men bare bla deg nedover til punkt nummer 33 på lista.

Der, eller like i nærheten, finner du emnet «mobiloppdatering». Om du har kjørt appen du lastet ned først, og krysset av for at du vil være utvikler, så vil telefonen finne ny programvare å laste ned.

Ting tar tid

Du må sette av litt tid om du skal oppdatere til Windows Phone 8.1. Oppdateringen kan ikke reverseres.

Nedlastingstiden kan muligens være en påkjenning for folk med ADHD, så om du sliter med dette kan det være greit å medisinere på seg litt ekstra tålmodighet før du starter nedlastingen. I vårt tilfelle ventet vi i det som kjentes som en liten evighet, før vi fikk spørsmål om vi ville installere oppdateringen. Det ville vi jo – hvorfor skulle vi ellers laste den ned – så vi tastet bekreftende og ga oss til å vente igjen.

Telefonen slo seg av, og den slo seg på, og vi hadde fremdeles Windows Phone 8.

Så forsøkte vi på nytt og ventet en ny liten evighet, og denne gangen møtte vi ingen problemer. Telefonen slo seg av, et par tannhjul dukket opp på skjermen, og installeringen var i gang. Det tok også sin tid, men Microsoft forsøkte tappert å oppmuntre oss med en melding på skjermen; – Vi nærmer oss, og det er verdt å vente på.

Så var telefonen oppdatert med Windows 8.1.

Beholdt apper, innstillinger og innhold

Du slipper å legge inn alle innstillinger på nytt, og vi har ikke merket noen problemer med appene vi hadde på telefonen før oppdateringen.

Vi har hørt enkelte klage på at kalender-appen har byttet navn til Calendar, og gir feil dato og klokkeformat, men slik er det ikke på telefonen vi oppdaterte. Kalenderen er blitt mer oversiktlig enn før, ikke minst som følge av at du har fått inn ukeoversikter. Ukenummer mangler fremdeles.

Du risikerer også å miste komma-tasten på skjermtastaturet, men får komma ved å holde litt på punktum til det dukker opp en liste med tegn vi kan velge mellom. Du kan laste ned en drøss tastaturvarianter, men bare ett på norsk, og det har altså ikke egen kommatast, med mindre du fjerner alle andre tastaturalternativer enn norsk.

Ellers endrer tastaturet seg litt, avhengig av hvilket skrivefelt du er i. Skriver du i et adressefelt dukker alfakrøll opp på tastaturet, mens du i selve meldingsteksten får en egen tast for smileikoner.

Handlingssenteret gir beskjed om hendelser, og inneholder i tillegg snarveier til enkelte funksjoner.

Smartere nettleser

Nettleseren har fått en ny funksjon der du kan bla frem og tilbake mellom sider du har besøkt på samme måte som du blar mellom hjemmeskjerm og applikasjonsmeny. I adressefeltet har Microsoft plassert et ikon som ser ut som en bok. Trykk på det, så forsvinner adressefeltet og reklamen, mens nettsiden vises i et mer leservennlig format. Funksjonen dukker bare opp på artikkelnivå.

Varslingssenteret fungerer stort sett som på Android-telefoner, om enn med litt mindre snarveiinnstillinger, og en mildt irriterende uvane ved varsling av Facebook-hendelser. Trykker du på varselet kommer du nemlig til Facebook, men ikke til meldingen du har fått varsel om. Du må selv finne igjen varselet ved å trykke på den lille globusen inne i Facebook-appen.

Nettleseren er blitt bedre enn noen sinne.

Ikke helt klar for Norge

Windows Phone 8.1 har også en funksjon som kalles Cortana, og virker omtrent som Siri på iPhone. Men Cortana er ikke tilpasset norsk, og du må endre regionale innstillinger på telefonen for å få tilgang til Cortana.

Ellers savner vi MiraCast på WP 8.1, men dette kommer trolig på plass før den endelige versjonen rulles ut. MiraCast lar deg speile skjermen på en kompatibel mottaker.

Vi installerte Windows Phone 8.1 på en Nokia Lumia 1320. Dette er en telefon med stor skjerm, og relativt beskjeden ytelse. Vi merket likevel ikke at oppdateringen førte til treghet eller lugging ved normal bruk av telefonen.

Mix Radio er ikke nytt, men det er ukevisningen i kalenderen og muligheten for å legge bakgrunnsbilde på startskjermen.

Blant de viktigste nyhetene i Windows 8.1 er de du ikke kan se. Her er nemlig alt lagt til rette for at utviklere skal kunne lage apper som fungerer på flere plattformer uten at du må skrive om vesentlige deler av koden. Men Windows Phone 8.1-apper vil fremdeles ikke kjøre på Windows-brett og vice versa.

Ellers har WP 8.1 god filhåndtering, bra sikkerhetsløsninger, barnekontroll og en ny nettverksløsning som lar deg logge deg på mange nettverk uten å måtte fylle ut koder. Apputvalget begynner også å bli brukbart, selv om det fremdeles er en del som mangler, for eksempel Sonos, Logitech Alert og Instagram. I mangetilfelle vil du likevel kunne bruke alternative apper som gjør samme nytten.

Du kan lese testen av Nokia Lumia 1320 her.

annonse