Til hovedinnhold

Bråstopp i nettbrettsalget

Nedgang eller stillstand i fjorårets siste kvartal. Tar mobiler med storskjerm over?

Bloomua/Shutterstock.com

Gjennom fjoråret meldte IDC flere ganger om nettbrettets svekkede status blant kjøperne. Noe av årsaken skulle være at mobilskjermene har vokst, og nå er så store at nettbrettene konkurreres ut. For årets siste kvartal meldte IDC om den første salgsnedgangen siden formfaktoren først tok av, i 2010. Nedgangen skulle være på hele 3,2 prosent sammenliknet med året før.

Analytikerne i Strategy Analytics er ikke like pessimistiske. Også de noterer seg en bråstopp i nettbrettveksten. De noterer seg 1 prosent vekst i nettbrettsalget. Årsaken? Billige Android-brett.

iPad i motbør

Ved lanseringen i fjor var det flere som mente at gigantiske iPhone 6 Plus (til høyre) ville spise av iPad-salget. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Strategy Analytics ser også lysere på året som helhet enn IDC. Deres statistikk stopper på 6,6 prosent oppgang for kategorien for året som helhet. IDC meldte om en oppgang på 4,4 prosent for kategorien. Men i siste kvartal av 2014 melder altså begge analysehusene om enten bråstopp eller tilbakegang.

Den tilbakegangen merker sannsynligvis Apple spesielt godt. Gjennom flere kvartaler har produsenten måttet se på nedgang i antall solgte iPad-enheter. I julekvartalet klarte Apple kun å selge unna 21,4 millioner nettbrett. Det er en halv million færre enheter enn det analytikerne på forhånd ventet. Om Apple hadde oppnådd salget analytikerne ventet, ville det likevel vært en salgsnedgang på 14 prosent sammenliknet med 2013.

Til tross for nedgangen i nettbrettsalget kunne Apple rapportere om rekordsalg på nesten alle andre fronter, og spesielt for sine nye iPhone 6-modeller.

Endelig løsnet det for Microsoft

Etter to litt haltende generasjoner Surface, der Microsoft blant annet brant inne med enorme verdier i Surface RT-enheter på lager, ser ting endelig ut til å ha snudd for selskapet. Foto: Microsoft

Microsoft derimot fant endelig frem til nettbrettformelen i fjor. Deres Surface Pro 3 ble lansert i fjor, og Surface-avdelingen hadde en omsetningsøkning på hele 24 prosent i fjor.

Verdt å merke seg er at Surface-brettene på mange måter er mer hybridprodukter enn rene nettbrett. Her er det fullfunksjons Windows som gjelder, og sammen med et av tastaturdekslene Microsoft selger som tilbehør skal det godt gjøres å merke forskjell på en Surface Pro 3 og en hvilken som helst annen bærbar PC.

I fjor ble det også meldt om økende salg av PC-er igjen, etter lengre tids nedgang.

Les mer om Microsofts Surface-suksess i denne artikkelen.

(Kilder: strategyanalytics.com, IDC/Pressemelding)

annonse