Tek.no

Nyhet

– NSA-ansatte hjelper å tette sikkerhetshull i Tor

Utviklerne av det anonyme nettet får hjelp fra uventet hold.

Tor / Shutterstock
Varg Aamo
22 Aug 2014 12:38

Det anonyme Tor-nettverket er stadig under press fra utsiden, og både ukjente hackere, amerikansk etterretning og russiske politikere vil knekke anonymiteten til Tor-brukerne. Samtidig er det ikke bare sorgen – utviklerne av anonymiseringsverktøyet har nemlig allierte der mange kanskje minst forventet det.

– Det er massevis av folk i både NSA og GCHQ som kan lekke data til oss anonymt; og si «kanskje dere skal se her, kanskje dere bør titte på dette for å fikse denne feilen». Og det har de gjort, forteller Tor-direktør Andew Lewman i et nylig intervju med BBC.

Fullstendig anonymt

Lewman erkjenner at han ikke kan være sikker på at det faktisk er etterretningsfolk som står bak lekkasjene. Tipsene det er snakk om har nemlig blitt levert gjennom Tor sine helt anonyme tips-skjemaer, men som han forklarer har han god grunn til å mistenke det.

– Du må tenke på hva slags personer som vil være i stand til å gjøre dette, og som har tid og kunnskap nok til å lese Tor-kildekode i timevis, ukesvis og månedsvis. Det er folk som kan finne og forklare slike super-subtile feil, så vel som andre ting du vanligvis ikke finner i vanlig kommersiell programvare, sier han til kanalen.

Hverken NSA eller GCHQ ønsket å kommentere utsaget overfor BBC. Lewman legger imidlertid til at han har fått tips fra en tidligere NSA-ansatt om at denne typen lekkasjer, hvor etterretningsfolk sier fra til Tor om feil de kunne brukt til å spionere på brukerne, er en måte å ta igjen på fordi NSAs ansatte ikke liker å spionere på andre amerikanere.

Det mye grums som skjuler seg i nettet du får tilgang til med Tor:
Vi dyppet dypt ned i Internetts mørkeste avkrok (Ekstra) »

Bruker Tor i egen virksomhet

En annen mulig forklaring kan likevel være at spionbyråene selv er avhengige av Tor for å drive sine egne operasjoner. I intervjuet med BBC hevder han at etterretningsbyrået GCHQ selv bruker Tor i noen av sine operasjoner, og da er avhengige av at det er trygt.

– Så du kan ha en del av GCHQ som prøver å knekke Tor, mens en annen del samtidig prøver å gjøre det sikrere, fordi de trenger det for å gjøre jobben sin. En del kan prøve å beskytte det samtidig som en annen del prøver å angripe det, sier han.

Det er likevel utenfor etterretningsbyråene de fleste Tor-brukere sitter. Lewman påpeker at Tor-nettleseren har blitt lastet ned 150 millioner ganger det siste året alene, og at den i dag har rundt 2,5 millioner brukere per dag.

Vet du hvordan du setter opp Tor og andre slike verktøy?
Slik kan du bli fullstendig anonym på nettet »

(Kilde: BBC)

Les også
Denne vesle dingsen lover anonymitet på Internett
Les også
Overvåket sin egen etterretningskomité
Les også
Hackere kan ha knekt det anonyme Tor-nettverket
Les også
«Verdens sikreste operativsystem» ikke sikkert likevel
Les også
Bruken av den skjulte delen av Internett nesten doblet
annonse

Les også