Tek.no

Nyhet

Disse vinduene er ikke som andre vinduer

Gjør deg klar for «smart-vinduer».

View
Vegard Ottervig
13 Nov 2012 13:00

Listen over «smart»-produkter begynner å bli lang som et vondt år. Smarttelefoner, smart-TV-er, smartbiler, smartpenner, smartklokker og mye annet, inkludert kjøleskap!

Ting skal kobles til nett, enten det bare er snakk om vaskemaskinen eller tannbørsta di. Dette gjelder tydeligvis også det vi ser ut gjennom hver eneste dag – vinduer.

Et nyoppstartet selskap i den berømte Silicon Valley slår nemlig i bordet med Dynamic Glass, en ny type «smart-vindu» som toner lysstyrken automatisk og kan kontrolleres via Wi-Fi.

Sparer penger

Hensikten med Dynamic Glass er enkel: Ved hjelp av automatisk styring av hvor mye lys vinduene slipper inn, kan bedrifter (og etter hvert husholdninger) spare penger på strømregningen ved å slippe å bruke kjølesystemer i like stor grad. Dette gjelder først og fremst for varme land og på sommertiden her til lands.

Andre fordeler er redusering av blending og gjenskinn, samt å styre lysforholdene etter eget behov. Du kan for eksempel tone ned lyset i stua når du vil se en film på en solrik dag, eller du kan slippe inn mer sollys under husvasken.

Den manuelle kontrollen foregår over trådløst internett.

Låner fra solindustrien

View har tatt autotoningsteknikken fra solenergiindustrien, noe som gjør teknologien enkel og effektiv nok til utbredt bruk. Vinduene består av et såkalt elektrokromatisk metalloksid, som er både tynt og sterkt nok til denne bruken. Vinduene koster videre dobbelt så mye som vanlig glass.

Dynamic Glass er først og fremst tilgjengelig i USA, og den første kunden er W-hotellet i San Francisco. De hevder at vinduene vil spare dem penger i det lange løp og gi gjestene en mer behagelig opplevelse.

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Denne roboten vasker vinduene for deg
Les også
Hils på den fantastiske robothånda
Les også
Gjennomsiktige solpaneler kan bli framtidens vinduer
Les også
Dette er ikke vinduer
annonse

Les også