Til hovedinnhold

Vil bygge verdens høyeste bygning - på bare 90 dager

Gjett hvor.

Konseptskisse, BSB

Det er mye som tyder på at verdens høyeste bygning vil være i Kina fremover. Det i seg selv vekker ikke særlig oppsikt, men det gjør byggeplanen til entreprenørene i selskapet BSB, skriver Ekstra Bladet.

Hele bygget skal stå ferdig i løpet av 90 dager.

BSB, som står for Broad Sustainable Building, er kjente for nettopp denne type byggestil, hvor større bygningsblokker gjøres klar på forhånd, og monteres på byggeplassen i raskt tempo.

Selskapet har tidligere satt sammen et 30 etasjers hus på 15 dager, og et 15 etasjers hus på seks dager.

Se video av 15-dagersprosjektet nedenfor.

Verdens høyeste

Den foreslåtte bygningen har fått navnet Sky City One, og vil strekke seg 838 meter i været. Dermed slår den Burj Khalifa i Dubai, som er 828 meter høyt.

Sky City skal etter planen reises i byen Changsa, provinshovedstaden i Hunan-regionen.

Bystyret har allerede godkjent planene, med det gjenstår en endelig godkjennelse fra de sentrale myndigheter i Kina.

Tanken bak megaskyskraperen er at den skal utgjøre en bilfri by i byen, med plass til 100.000 mennesker.

- Sky City One vil lette problemer som tett trafikk, luftforurensning, misbruk av ressurser og sosial fremmedgjøring, hevder BSB i sin prosjektbreskrivelse.

Sandstrand og gater

Luften inne i bygningen skal være 20-100 ganger renere enn utenfor. Bygningen skal romme vanlige ting som butikker, restauranter, fornnøyelsesparker, sportssentre og kinoer, men også skoler, barnehager, klinikker, parker og til og med en sandstrand.

Tilbudene i Sky City skal hovedsakelig ligge langs totalt 12 kilometer med fire meter brede gater inne i bygningen.

Selv om Kina gjerne vil smykke seg med verdens høyeste bygning, har prosjektet fått kritikk i landet. Det pekes på at BSB ikke har erfaring med å bygge så høye bygninger, og kineserne frykter eventuelle problemer med Sky City vil skade Kinas omdømme.

Navnet Sky City One er muligens ikke helt tilfeldig valgt. Sky City 1000 var et visjonært prosjekt Japan annonserte allerede i 1989. Denne bygningen skulle være én kilometer høy, men har aldri blitt realisert.

annonse