Nyhet

Dette bildet er 9000 kilometer bredt

Strekker seg fra Russland til Sør-Afrika.

Her er et sammensatt bilde som vil blåse de fleste over ende. Det er et panoramabilde som dekker 9000 kilometer i lengden og 185 kilometer i bredden – og som dessuten er 19,06 gigapiksler stort.

Bildet består av 56 mindre stillbilder, og strekker seg fra russiske fjell i nord til sørafrikanske fjell i sør. Det er ingen ringere enn NASA som står bak vidunderet, som ble tatt den 19. april i år.

Det er satellitten Landsat som tok bildene, og det fra en høyde på 705 kilometer. Ettersom satellitten flyr i bane rundt Jorda i 27 000 kilometer i timen, tok det bare 20 minutter å få til den unike bildeserien – som strekker seg over et nesten kontinuerlig stykke med landejord.

Resultatet er altså «The Long Swath», eller «Den lange slåttestrengen» på norsk, som burde få de fleste fotografer til å sikle.

Stor variasjon

Her er ett av de totalt 56 stillbildene.Foto: NASA

På bildene ser vi alt fra snødekte fjell og frosne tundraer, via bondeland og innsjøer, til tørre ørkener og frodige regnskoger. Satellitten har et såkalt fargenøytralt kamera, slik at fargene gjengis noenlunde korrekt – og spennet er også bredt og variert her.

Du lurer sikkert på hvorfor dette er noe å bry seg om, når vi allerede har Google Earth, som attpåtil kan vise hele kloden. Google Earth er imidlertid sydd sammen av en haug med ulike bilder, tatt på forskjellige tidspunkt.

«The Long Swath» ble derimot fanget i ett, og det er altså kun 20 minutters forskjell mellom Russland og Sør-Afrika i panoramabildet.

Se bildet selv

Så hvordan skal du se dette monstrøse bildet? Det finnes flere alternativer, og her er noen av dem:

Store bilder kan noen ganger bli et problem:
Dette bildet ble for stort for Datatilsynet »

(Kilder: NASA Earth Observatory via PetaPixel og Gizmodo)

Les også
Hva skjer på Google Maps?
Les også
Denne nettsiden viser hvor langt det er til Mars
Les også
Kamera krysset Stillehavet på seks år
Les også
En så heftig zoom som dette har du aldri sett før
annonse