Til hovedinnhold

Google planlegger stor ombygging av søkemotoren

Jobber med en ny generasjon som leverer mer enn bare lenker.

Google skal slippe en ny versjon av sin berømte søkemotor i nærstående fremtid. Den nye utgaven inneholder en rekke endringer som beskrives som de mest dramatiske noensinne i tjenestens historie.

Søkemotoren vil nemlig levere mer enn bare en liste over lenker. Den skal blant annet presentere fakta og direkte svar på søkeforespørsler øverst på resultatsiden. Dermed blir det også endringer av hvordan nettsider blir vektlagt og plassert blant resultatene.

Google erstatter ikke sitt nåværende nøkkelordbaserte system, men satser på å utvide det med det som kalles "semantisk søkning". Dette innebærer at tjenesten forsøker å analysere betydningen av søkeordene du bruker.

To år på innsamling

For å få til dette har Google lagd en database hvor de har samlet inn millioner av "objekter" – mennesker, steder og ting – i løpet av de to siste årene. Denne databasen skal nå brukes til å levere de semantiske søkeresultatene.

– Fremtidens Google-søk vil fungere på samme måte som mennesker forstår verden, hevder Googles søkesjef Amit Singhal.

Hvis du for eksempel søker på "Lake Tahoe", vil du umiddelbart få de viktigste faktaene om innsjøen, hvor den er plassert, høyde, gjennomsnittstemperatur, saltinnhold og så videre.

På et mer konkret spørsmål som "hva er de ti største sjøene i California" vil Google først forsøke å gi deg svaret selv i stedet for å lenke til for eksempel Wikipedia.

Tilbringe mer tid

Google prøver å ta opp kampen mot Microsofts søketjeneste Bing med sitt nye semantiske søk. Tjenesten forsøker å få brukerne til å tilbringe mer tid hos Google, og hvis du søker etter en bestemt forfatter skal du for eksempel finne en liste over bøker og liknende forfattere uten å forlate tjenesten.

Ifølge en kilde skal disse endringene få direkte innvirkning på rundt 10-20 prosent av alle søk hos Google. I tillegg kan det få millioner av andre nettsider til å endre sin struktur slik at den passer til Googles nye søkekriterier.

(Kilde: The Wall Street Journal)

annonse