Tek.no

Nyhet

Ser du hva dette er?

Denne lille saken gir kameraet ekstra funksjonalitet.
7 Juni 2011 10:04
Baksiden av GPS-enheten.

Pentax har lansert en ny GPS-enhet som passer til deres systemkameraer. Den lille enheten med navnet O-GPS1 festes i kameraets blitssko og kan blant annet brukes til å geotagge bildene dine.

O-GPS1 kan lagre lengdegrad, breddegrad og høyde over havet, samt UTC-tid som metadata i bildene, og deretter kan dette brukes for å vise hvor bildene er tatt med kartprogram som Google Earth.

Les også: Geotagging uten bruk av pc

Men denne GPS-enheten har flere funksjoner på lager. Ved å koble dataen fra GPS-en til bildebrikkens stabiliseringsfunksjon, kan man synkronisere bildesensoren med f. eks stjernebevegelsene på himmelen.

På denne måten kan man ta et bilde av stjernehimmelen med lang eksponering, men allikevel få faste punkter istedenfor lange, hvite linjer. På grunn av jordas rotasjon vil man med lang eksponering ikke få skarpe stjerner, men GPS-enheten beregner disse bevegelsene og flytter kameraets bildesensor slik at man får faste punkter.

Denne funksjonen kalles Astrotracer, og er en praktisk funksjon for fotografer som liker å fotografere stjerner. Hvis du vil vite mer om denne funksjonen, kan du lese om dette på denne tråden i vårt diskusjonsforum. Du kan også finne ut mer om denne problemstillingen ved å lese del 2 av vår astrofotoguide

Les også: GPS til bildene dine

I tillegg har enheten en funksjon som beregner retning og avstand til et gitt motiv. På plass er også en elektronisk kompass som bruker kameraets LCD-skjerm til å vise retning med stor presisjon. Dette gjøres ved å bruke jordens magnetfelt, som videre indikerer enhetens plassering i forhold til den geografiske nordpolen. Denne informasjonen kan lagres slik at man kan finne ut kameraets retning i bildene. Enheten får strøm via vanlige batterier av typen AAA, og i følge produsenten skal den være værtettet nok til lett regn.

Det er med andre ord snakk om en relativt avansert GPS-enhet, og spesielt funksjonen som flytter bildebrikken er interessant. Hvor godt dette fungerer i praksis, vil bli spennende å se. Enhetens veiledende pris er 2200 norske kroner og i følge Pentax vil den bli tilgjengelig i butikk i løpet av juli. GPS-enheten er kompatibel med Pentax K-5, K-r og 645D.

Kilder:
Pressemelding
www.idg.no/pcworld

Les også
Hva er TriggerTrap?
Les også
Få automatisk bildetagging med TagSense
Les også
Bli sheriff med dobbelt kamerahylster
Les også
Sjekk ut det stilige kameraet!
Les også
Årets beste himmelbilder
Les også
Hvorfor man bør fotografere med stativ
annonse

Les også