Til hovedinnhold

Forskere har laget PC som aldri krasjer

Drømme-PC-en imiterer hjernen.

iStock/20432813

En datamaskin som kan fikse seg selv og aldri gir deg blåskjerm igjen. Høres det for godt ut til å være sant? Forskere ved University College London (UCL) mener ikke det, og hevder at de har skrudd sammen en maskin som besitter nettopp disse herlige egenskapene.

Den «idiotsikre» datamaskinen skal visstnok innfri ved å ta et steg ut fra PC-rommet og inn i den virkelige verden. Takket være naturens tilsynelatende kaotiske struktur, har maskinen en rekke teknikker for feilsikring som gjør at den aldri skal gå ned for telling igjen på grunn av en feil i koden eller systemet.

Grunnleggende svakhet

Prosjektet bak den smarte datamaskinen blir ledet av dataingeniør Peter Bentley ved UCL. Maskinen vil fungere mer som en hjerne, ved å utnytte flere regneoperasjoner samtidig – framfor i rekkefølge.

Moderne datamaskiner foretar nemlig ikke beregninger samtidig, selv om det kan virke slik. I virkeligheten bytter den bare raskt mellom ulike oppgaver i sekvens, mens vi aner fred og ingen fare.

Dette systemet har likevel én grunnleggende svakhet. Hvis én individuell prosess krasjer, vil hele sulamitten falle sammen – også kjent som at PC-en henger seg opp eller fryser.

Som hjernen

Det er her naturens «kaosorden» kommer inn i bildet. Hjernen og nervesystemet har for eksempel mange ulike prosesser kjørende samtidig, mer eller mindre uavhengig av hverandre. Den desentraliserte strukturen tilgir individuelle feil, for ellers ville vi ha besvimt og kollapset mye oftere.

Når en hjerneprosess feiler, restarter den og kjører bare alt på nytt – og kanskje på en ny måte. Samtidig fortsetter de andre prosessene uberørt. Det samme prinsippet er gjeldende i den «systemiske» datamaskinen til Bentley og kompani.

Uavhengige byggeklosser

At maskinen er systemisk, innebærer at den kjører hver oppgavebehandling som sitt eget system, med egne sett med data og instruksjoner. Prosessene blir ikke kjørt i rekkefølge som ved en vanlig datamaskin, men samtidig og uavhengig. Unntaket er en felles minnedel hvor like prosesser kan dele relevant informasjon, alt etter hva slags sammenheng det gjelder.

Maskinen er motstandsdyktig og kan reparere seg selv ved at den lagrer flere kopier av informasjonen på tvers av ulike prosesser, eller systemer. Hvis en prosess krasjer eller blir korrumpert, vil datamaskinen bygge den opp igjen og starte den på nytt.

Det stopper ikke der...

Peter Bentley skal presentere datamaskinen på konferansen IEEE International Conference on Evolvable Systems i Singapore i april. Her vil han vise at det tilsynelatende umulige systemet er «raskere enn ventet», selv om det fremdeles ikke leverer fantastisk ytelse.

Bentley og kollegaen Christos Sakellariou gir seg imidlertid ikke der. Duoen jobber i tillegg med å legge til en kunstig intelligens i deres systemiske datamaskin, som kan skrive om programmeringskode underveis.

En slik datamaskin vil ikke bare være pålitelig og slitesterk, men vil også være i stand til å lære fra erfaringer og reagere overfor omgivelser og miljø.

Det viktigste først

Den heftige teknologien er først og fremst beregnet på datasystemer som er helt avhengig av å ikke falle sammen på grunn av feil, slik som militære droner eller maskiner som styrer og kontrollerer strømnettet.

En større utbredelse i framtiden kan likevel føre til at teknologien også dukker opp på vanlige forbruker-PC-er, smarttelefoner og så videre. Dermed er det mulig at vi må vinke farvel til den fryktede Blue Screen of Death.

Datamaskiner som reparerer seg selv og unngår å krasje er ikke alt vitenskapen driver med for tiden. Forskere har også klart å bruke DNA til datalagring »

(Kilder: New Scientist via ExtremeTech)

annonse