100 hackere arrestert i storstilt politiaksjon

Infiserte en halv million PC-er med ondsinnet programvare.

Hacking via blant annet spredning av ondsinnet programvare ser ikke ut til å ta noen ende med det første. Nå meldes det fra flere hold om det som trolig er blant de største aksjonene mot hackere hittil.

Som blant andre Reuters og The Verge melder har politiet nå slått til mot et enormt antall hackere som har brukt ondsinnet programvare til å bryte seg inn på så mye som en halv million datamaskiner.

Drev utpressing

Programvaren som de har benyttet seg av har gjort det mulig å ta over kontrollen over andre datamaskiner for å blant annet stjele passord, registrere tastetrykk og få tilgang til personlige og sensitive opplysninger til ofrene.

I en del av tilfellene skal hackerne ha bedrevet utpressing ved å kreve penger fra ofrene for å gi dem tilbake kontrollen over PC-en sin.

Ifølge Eurojust, som er EUs organ for bekjempelse av internasjonal kriminalitet, foregikk politiraidet over to døgn og omfattet hele 359 hjem i 16 land i både Europa og Amerika. Rundt 100 personer ble arrestert, noe som visstnok gjør dette til en av de mest omfattende aksjonene mot datakriminalitet noensinne.

Tjente over to millioner kroner

Programvaren som ble brukt var av typen RAT (remote access tool) og utviklet av en organisasjon som heter BlackShades, som ble drevet av en svensk 24-åring ved navn Alex Yucel. Programvaren ble solgt som et kommersielt produkt fra BlackShades' hjemmeside, som nå er stengt av FBI, for 40 dollar.

Organisasjonen skal ha tjent rundt 350 000 dollar, over to millioner kroner, på virksomheten mellom september 2010 og april i år. Det er imidlertid uvisst hvor store summer brukere av programvaren har tilranet seg i denne perioden.

Programvaren til BlackShades har lovlige bruksområder og ble i utgangspunktet markedsført som et legitimt fjernstyringsprogram ala GoToMyPC, men skal altså ha vært betydelig enklere å misbruke som et hacker-verktøy.

Antivirusprogrammer har begrenset effekt mot slik hacking: Symantec-sjefen mener antivirus ikke har noen fremtid » (Hardware.no)

Les også
Advarer mot telefonsvindel
Les også
Advarer mot svindelforsøk på SMS og e-post
Les også
Android får innebygget antivirus
Les også
Nytt hackerangrep setter nettbanken i fare
Les også
Ny svindel: Nå bruker de Netflix for å lure deg
Les også
Nytt virus kan spre seg trådløst gjennom luften
annonse